Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Champagne

  • Geplaatst op
  • Door Ben Scheffers
Champagne

Wat maakt nou dat Champagne zo’n grote naam heeft? En waarom moet het zo duur zijn?
Alle informatie kun je vinden in deze blog over het mysterie van de bubbels in wijn.

Champagne

 

Wat maakt nou dat Champagne zo’n grote naam heeft? En waarom moet het zo duur zijn?

Alle informatie kun je vinden in deze blog over het mysterie van de bubbels in wijn.

 

Champagne is het meest noordelijkste wijngebied van Frankrijk.  Dit gebied staat vooral bekend om haar mousserende wijnen. Tevens is het gebied de trotse drager van de beschermende naam Champagne. Dit betekent dat je niet zomaar de naam Champagne mag gebruiken voor andere producten of andere gebieden. Naar de enkele niet mousserende witte wijnen wordt er ook nog een beetje stille rode wijn gemaakt. Hiervoor is de AOC Coteaux Champenois bedacht. Champgene bestaat uit drie gebieden: Marne, Aube en Aisne.

 

Gelegen in het noordoosten van rankrijk is het meteen het noordelijkste wijngebied van het land. Dankzij de bijzondere ligging en bodem maakt dit gebied uitermate geschikt voor het maken van mousserende wijnen. De bodem bestaat voor een dikke laag uit krijt bedekt met een dun laagje vruchtbare grond. Doordat er veel kalk in de grond zit is de bodem perfect voor druivenstroken die graag diep de grond in gaan om hun voedingsstoffen te vinden. Daarnaast is de krijtbodem ideaal om kilometerslange tunnels te maken onder de Champagnehuizen. Deze tunnels zijn makkelijk uit te graven en hebben een perfecte constante temperatuur en vochtigheid voor het bewaren van de flessen.

 

Druivenrassen

 

Voor het maken van Champagne zijn 3 druivenrassen erg belangrijk. Maar wat veel mensen niet weten is dat er nog een aantal toegestaan zijn in het gebied voor het maken van Champagne. Maar eerst de belangrijkste drie:

 

Pinot Noir; De druif die structuur en karakter meegeeft aan de Champagne. Is tevens de meest aangeplante druif in het gebied.

 

Pinot Meunier; Deze goede tweede op de plek meest aangeplant geeft de Champagne meer volume en fruittonen. Het nadeel aan de Pinot Meunier is dat hij door de jaren heen snel zijn kracht en smaak verliest.

 

Chardonnay; Aangeplant voor 28% van het oppervlak is deze druif toch wel een belangrijke voor de smaak en kwaliteit van de Champagne. Chardonnay zorgt voor frisheid en zuren. Daarnaast worden er aardig wat flessen mousserende wijn gemaakt die uitsluitend van de Chardonnay druif worden gemaakt. Dit heet dan Blanc de Blancs.

Ruinart Blanc de blanc Champagne

Als ze alleen de ‘blauwe’ druivenrassen gebruiken als Pinot noir en Pinot Meunier dan wordt t blanc de noirs genoemd.

Maar het merendeel van de Champagne die je vindt in de winkel i een blend van de drie verschillende druivenrassen.

 

Naast deze drie wereldberoemde druivenrassen zijn er nog 5 die toegestaan zijn in de Campagne streek.

 

Arbane

Petit Meslier

Pinot de juillet

Pinot gris

Pinot blanc

 

Doordat het gebied een beschermt karakter heeft kan er ook meer geld worden gevraagd voor een kilo druiven. Dit is een van de redenen van de hoge prijzen die uiteindelijk worden betaald voor een fles bubbels. Daarnaast is het productieproces arbeidsintensief en heeft een lange rijpingsperiode. Hierdoor wordt de wijn ook prijziger dan dat ze snel klaar zijn met het wijnmaken.

 

Dankzij de techniek ‘tweede vergisting op fles’ worden de bubbels in de wijn gecreëerd. Deze methode die min of meer geperfectioneerd is door een monnik Dom Perignon wordt al eeuwenlang toegepast voor het maken van Champagne. Tegenwoordig is alles wel beter geautomatiseerd en wordt het de wijnmaker gelukkig allemaal wat makkelijker gemaakt.

 

Champagne is het sap voor de elite vanuit de geschiedenis. De vele koningen en veldheren dronken Champagne op dagelijkse basis. De drank wordt over het algemeen gezien als een feestelijk iets door de bubbels. Echter is Champagne niet alleen gemaakt voor het schieten van de kurk of voor het vieren van een nieuw aankomend jaar. Champagnes kunnen ware smaaksensaties zijn die vergeleken kunnen worden met de grote wijnen uit Bourgogne.

 

Ben zijn advies!

 

Wil je echt de smaak van Champagne ervaren, koop dan niet het goedkoopste merk voor de laagste prijs. Eigenlijk kun je zeggen hoe groter het huis (hoe bekender) hoe slechter de kwaliteit van de Champagne is. Gun jezelf een mooi glas bubbels en vraag naar de kleine gepassioneerde champagnemakers die niet voor de massa kiezen maar meer voor kwaliteit.

kijk hier voor de mooie Champagne van Laurent Perrier

Laurent Perrier Champagne 2008

 

Wil je meer weten of wil je eens proeven? Kom dan eens naar de winkel in de Verwersstraat en vraag naar de mogelijkheden.