Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Temperatuur van wijn

Temperatuur van wijn

Temperatuur van wijn

Is de temperatuur van wijn belangrijk? Waarom eigenlijk…hoe werkt dit?
Alles wat je wilt weten kun je lezen in de volgende blog van Ben.

Temperatuur van wijn

Is de temperatuur van wijn belangrijk? Waarom eigenlijk…hoe werkt dit?

Alles wat je wilt weten kun je lezen in de volgende blog van Ben.

Volg elke week de blog. Lees over wijn en leer alle wijnweetjes en feiten. Zo wordt je een echte wijnkenner en maak je de blitz met je kennis op feestjes!

De ideale temperatuur voor rode wijn is tussen de 16 en 18 graden! Dus geen kamertemperatuur van 21 graden tegenwoordig. Dit is voor wijn veel te hoog. Hierdoor zal de wijn log en zwaar overkomen.

 

Voor witte wijn is de serveer temperatuur tussen de 8 en 12 graden! Dat is warmer dan de meeste mensen drinken thuis. Klopt als een bus. De gemiddelde wijndrinker pakt een fles witte wijn direct uit de koelkast waar ook alle vleeswaren, eieren en melk in staat. Deze koelkast staat vaak op een graad of 4. Als je wijn op deze temperatuur drinkt zal je merken dat de wijn weinig geur en minder smaak heeft. Ook zullen de zuren dominant zijn in de smaak en afdronk. Overigens geldt dit ook voor rode wijnen die je gekoeld drinkt. Geef de wijn dus de juiste temperatuur voor de optimale beleving.

Hoe kan dit nou?

Een druif bestaat uit vele moleculen. Deze moleculen gaan als ze het koud hebben dicht tegen elkaar aan zitten en zullen zo gesloten raken. Daardoor zal de geur en de smaak vlak blijven. Enkel de zuren zullen boven drijven. Dit kun je zelf ervaren door een glas direct uit de koelkast te proeven en het glas ongekoeld op tafel te zetten. Proef elke 10 minuten een klein slokje om het verschil qua smaak en intensiteit van de wijn te kunnen ervaren.

Is elke druif hetzelfde qua temperatuur?

Hier komt het lastige van het verhaal. Maar ik zal het proberen om het makkelijk te vertellen.

Niet elke druif heeft dezelfde smaak intensiteit. Een druif met een hoge zuurgraad zoals, riesling, Sauvignon blanc, Grüner Veltliner en Albariño mogen kouder gedronken worden dan wijnen die gemaakt worden van aromatische druiven. Enkele voorbeelden hiervan zijn Chardonnay, Viognier, Gewürztraminer en Verdejo. Juist door een iets hogere temperatuur aan te houden voor het drinken zal je merken dat de geuren en smaken voller overkomen. Te warm is dus ook niet goed doordat de zuren dan hun kracht zullen verliezen.

Bij witte wijn heb je ook nog eens dat ze ‘op hout’ zijn vergist. Dus door een rijping mee te geven in houten vaten (Barrique) verkrijgt de wijn een houtsmaak. Dit is een warme toon als caramel, boter, zoethout en vanille. Dit soort witte wijn zal ik altijd op een temperatuur schenken van ongeveer 10-12 graden. Zo creëer je een optimale beleving van de houtrijping in de wijn. Te koud zal zorgen voor een scherpe smaak, te warm proef je alleen hout en geen wijn!

Voor rode wijnen die ‘op z’n fruit’ wordt gemaakt…denk aan jonge rode wijn uit de beaujolais of jonge Merlot uit zuid Frankrijk kun je eventueel licht koelen. Dit geeft de zuren meer de kans om aanwezig te zijn. Bij grote wijnen als Amarone wijn of Bordeaux wijn zal ik het advies meegeven om deze niet te koud te drinken. Ook al zijn het zware wijnen, denk eraan dat als je gaat koelen de smaak van de wijn wordt gesloten en je alleen een dichte, zure wijn overhoudt. Zo heeft de wijnmaker het niet bedoelt!

Maar wie ben ik om jou te vertellen wat je moet doen?

Ik kan je alleen advies geven over de temperatuur die het beste is voor wijn. Daarnaast moet je zelf weten wat je doet! Rode wijn koud drinken is helemaal hot tegenwoordig. Dit gebeurt vooral om een smaak te verdoezelen. Waarschijnlijk is de wijn niet zo lekker om hem op de juiste temperatuur te drinken.  Nogmaals je moet drinken wat je lekker vind. En als je de wijn het liefst recht uit de koelkast drinkt met 30 klonten ijs in je glas…. Geniet ervan! Maar probeer eens de wijn langzaam op temperatuur te laten komen en ervaar zelf het verschil hoe de wijn zichzelf bloot geeft.