Menu
0
15Jan2020
Chardonnay

Chardonnay

Door: Ben ScheffersReacties: 0

Wat maakt de Chardonnay druif nou zo populair?

Ben je een beginnende wijndrinker of al een gevorderde meesterproever? Iedereen kent de Chardonnay van naam en misschien wel faam. Maar wat maakt de Chardonnay druif nu eigenlijk zo speciaal? Waarom is dit het lievelingetje van de klas bij de meeste wijnmakers? En waarom kan die €3,50 per fles kosten en tot wel honderden euro’s voor Bourgogne…

 

Chardonnay is een druivenras dat afstamt van de grote druivenfamilie vitis vinifera. Deze Europese stam van druivenrassen brengt de meest bekende en onbekende rassen voort. Chardonnay is de meest aangeplante druivenras ter wereld. Dit heeft meerdere redenen. Een belangrijke hiervan is dat dit ras zich makkelijk kan aanpassen aan haar omgeving. Of het nu koud of bloedheet is qua temperatuur, of er veel of weinig neerslag is, de druif zal altijd rijp worden en dus zichzelf klaarmaken om wijn van gemaakt te kunnen worden.

 

Koel klimaat of juist warm?

In een koel klimaat verkrijgt de druif strakkere zuren dan in een warm klimaat. Over het algemeen beschikt de chardonnay druif over ‘medium’ zuurgraad. Echter als de temperatuur aan de lage kant is zal er een hoge zuurgraad in de chardonnay druif komen. Denk bijvoorbeeld aan het prachtige gebied Chablis of Champagne. Waar het juist erg warm is zal de druif voller en aromatischer gaan worden. Denk aan Australië en Argentinië.

Kijk hier voor de mooiste chablis!

Hoe smaakt de Chardonnay?

De Chardonnay druif heeft prachtige fruitige tonen. Als je de wijn proeft ervaar je appel, peer, mango en ananas. Een mooie mix van Tropisch en exotisch fruit. Met een lichte kruidigheid en florale tonen is het een redelijk complexe smaak. Nogmaals hoe koeler het klimaat hoe frisser de stijl van het fruit zal worden.

Fris, tropische chardonnay? bekijk deze wijn in de webshop

Het hout niet op, niet vanzelf

De Chardonnay druif leent zich perfect voor het opvoeden op barrique. Op hout vergisten wordt dit ook wel genoemd. Dit is een speciaal proces in het wijn maken waarbij de wijn in een houten vat wordt gestopt om daar te rijpen. Door het contact van de wijn met het hout aan de binnenzijde komt er een ontwikkeling van de smaak tot stand. De smaak van de Chardonnay veranderd en verkrijgt nieuwe geuren en smaken. Hoe jonger het eiken vat en hoe langer de wijn in het vat rijpt hoe meer smaak er wordt afgegeven aan de wijn.

De smaken die extra worden toegevoegd zijn vaak te herkennen als vanille, Karamel, zoethout, Butterscoth, walnoot. Dit zijn enkele voorbeelden. Wil je hier meer over leren maak dan eens een afspraak om hout gelagerde chardonnay ’s te proeven in de winkel.

De Chardonnay is het bekendste uit de Bourgogne. Dit prachtige gebied in Frankrijk laat zien wat voor pareltjes er gemaakt kunnen worden van dit druivenras. Echter hangt hier meteen een dik prijskaartje aan vast. Een fles Domaine de la Romanée-Conti Le Montrachet kan zo €1500,- de fles kosten. Das niet niks…

zachthout gerijpte chardonnay?

zwaarhout gerijpte chardonnay?

zwaarhout gerijpte chardonnay?

 

Hoe ziet de chardonnay druif eruit?

De Chardonnay staat bekend om haar stevige trossen. Het is een middelgrote, ronde druif die veel sap produceert. Het blad is vrij herkenbaar door haar ronde vorm en redelijke wildgroei. Dit vereist veel aandacht vanuit een wijnmaker om kort te blijven snoeien in het voorjaar.  De druif rijpt vrij snel en is daardoor ideaal voor de wat koelere klimaten als het noorden van Frankrijk bijvoorbeeld. Zoals ik al vertelde heeft een chardonnay druif uit het noorden frissere tonen dan een chardonnay uit een warm klimaat.

 

Wat eet je bij de chardonnay?

Het heerlijke aan de chardonnay is niet alleen dat hij makkelijk drinkt (allemansvriend) het is ook een wijn die makkelijk aanpast bij diverse gerechten. Of je nu een lichte chardonnay drinkt (Chablis) bij schaal en schelpdieren of juist een volle, hout gelagerde wijn bij indiaanse curry of pasta met roomsaus, De wijn kan veel kanten op met smaken en structuren. Wil je hier meer over weten welke wijn waarbij lekker is? Neem dan contact op met Ben om meer informatie en tips te krijgen bij jouw favourite wijn.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.