Menu
0
22Aug2019
de 9 belangrijkste wijnstijlen

de 9 belangrijkste wijnstijlen

Door: Ben ScheffersReacties: 0

De 9 belangrijkste stijlen van wijn

Maak je klaar voor je eerste stappen in de grote wereld van wijn. Samenlopen we de meest voorkomende wijnstijlen door. Koop de wijn via de webshop of wijnwinkel en ga thuis aan de slag met de proefstappen die je gaat leren. Maak goede proefnotities en lees jezelf in over de druiven en gebieden. Dit is jouw eerste stap richting een echte wijnkenner. ‘Je zult nooit meer hetzelfde kijken naar wijn.’ 

Ben je er klaar voor? Succes.

Hoe het allemaal begon...

Ik was denk ik 16 jaar, De fles wijn zal J.P Chenet zijn… je kent hem wel met zo’n scheve hals. Toen was dat lekker. Nu moet ik er niet meer aan denken. Trots ben ik er niet op maar dat waren mijn eerste ervaringen met wijn. Toen zag ik het nog als alcohol. Gelukkig heb ik mijzelf verder ontwikkeld tot expert en liefhebber. 

Jarenlang dacht ik dat €5,- veel geld was voor een fles wijn. Dat was mijn referentiekader. Bij de supermarkt uit het schap was dat nog eens een redelijk duur geprijsde wijn. Maar goed, je moet ergens beginnen. Het liefst dan maar helemaal onder aan de ladder. Zo weet je hoe het ook kan zijn. 

Gelukkig kreeg ik het virus te pakken via een goede vriend van mij. Die leerde mij wijnproeven. Maar vooral van genieten. Er ging een wereld voor mij open. Vele van de etiketten heb ik nog bewaard in een boekje. Met weemoed kijk ik terug op de vervolgen jaren waarin in mijn eigen eerste stapjes durfde te zetten in de o zo grote wijnwereld. Een wereld waar iedereen verstand van lijkt te hebben. Maar is dat ook zo? Of zeggen ze maar wat. 

“Het gaat er niet om wat je van de wijn weet…het gaat erom of je hem lekker vindt smaken!” 

Wijn is enorm divers, toch kunnen de meeste wijnen onderverdeeld worden in 9 verschillende stijlen. Zodra je de 9 verschillende stijlen hebt ervaren heb je een goed idee over de diversiteit die wijn kan aanbieden over de wereld. Natuurlijk zijn er verschillen met andere wijnen maar als je echt een beginnende wijnproever bent is het prettig om eerst kleine stapjes te zetten in plaats van direct als een grote jongen te willen voordoen.

Misschien is dit wel het vervelendste huiswerk wat je ooit zal krijgen. Maar om een echte wijnproever te worden zal je toch echt iets zelf moeten doen thuis.

Koop een wijn van de 9 verschillende stijlen aankomende periode en maak de wijn notities.

De 9 stijlen van wijn

  1. Mousserende wijn
  2. Lichte witte wijn
  3. Zware vol body witte wijn
  4. Aromatische (zoete) witte wijn
  5. Rosé wijn
  6. Lichte rode wijn
  7. Medium body rode wijn
  8. Stevige rode wijn
  9. Dessertwijn

1. Mousserende wijn

Als je al een liefhebber bent van mousserende wijnen dan verdien je alvast een schouderklopje. Het betekend dat jouw smaak al enigszins ontwikkeld is. Mousserende wijnen hebben hun oorsprong gevonden in het Champagne gebied in het noorden van Frankrijk. Het proces voor wijn maken met bubbeltjes is erg arbeidsintensief en heeft een lange tijd nodig om te maken. Dit maakt het vaak kostbaar en dus prijzig voor de consument. Zoek dan wel een bubbel uit met de term ‘Brut”. Zo krijg je wel de droge stijl wijn die je zoekt.

Wat kun je proberen?

Champagne is vaak erg prijzig. Daarom kun je makkelijk ook uitwijken naar andere opties. Denk eens aan Crémant de ElzasCava uit Spanje of Prosecco uit Italië.

 

2. Lichte witte wijn

Het verhaal achter de wijn

Deze lichte ‘easy drinking’ droge witte wijnen zijn de meest verkochte wijnen ter wereld. (Zelfs in de gebieden waar rode wijn veel populairder zijn). Lichte witte wijnen zijn de tegenhanger van bier. Makkelijk te drinken en past altijd wel bij elke gelegenheid of een bepaald gerecht. Veel van dit soort stijl wijnen vallen goed in de smaak bij mensen die houden van frisse, zure tonen. De bepaalde druivenrassen die dit hebben zijn bijvoorbeeld Sauvignon blanc en Grüner Veltliner. Naast de appelzuren en citrus vind je ook vaak groene kruiden, aalbessen en paprikatonen.

Wat kun je proberen qua wijn?

De bepaalde wijnen die in deze categorie vallen zijn Pinot Gris (ook bekend in Italië als Pinot Grigio) en Sauvignon blanc. Daarnaast de minder bekende wijnen als Grüner VeltlinerAlbariño en Soave. Om de optimale stijl te ervaren adviseer ik je om een wijn te kiezen uit een ‘cool climate’. Door de koelere klimaatomstandigheden verkrijgt de druif een hogere zuurgraad en dus een frissere stijl van wijn. 

Geuren en smaken die herkenbaar zijn voor dit type wijn

Vanille, paprika, gember, citroen, limoen, meloen, appel, perzik, kiwi, ananas, peper, kokosnoot

3. Zware vol body witte wijn

Het verhaal achter de wijn

De volle witte wijnen zijn ideale wijnen voor rode wijndrinkers. Dankzij de rijke, ronde smaken met een subtiel romige afdronk verkrijgt de wijn een zachte toets. Wat de wijn voornamelijk onderscheid van de frisse witte wijnen is vooral te danken aan de manier van wijn maken. Doordat de druiven een opvoeding (rijping) in eikenhouten vaten ondergaan veranderd de smaak. Net zoals bij oude wiskeys, wordt wijn die een vatrijping ondergaan zachter en ronder. 

Wat kun je proberen qua wijn?

Makkelijk en vrij standaard keuze is chardonnay, maar vooral dan de chardonnay uit een warm gebied. Waar de zon rijkelijk schijnt elke dag en de nachten niet te ver afkoelen. Denk bijvoorbeeld aan Australië of Amerika. Naast de chardonnay kun je ook kiezen voor een ander geweldige optie namelijk de Viognier

Geuren en smaken die herkenbaar zijn voor dit type wijn

hazelnoot, amandel, honing, peer, abrikoos, mango, ananas, toast, boter, creme fraiche, champignon, toffee, caramel

 

4. Aromatische (zoete) witte wijn

Het verhaal achter de wijn

Bijzondere wijnen met een bijzondere geur en smaak. De meeste varianten van druivenrassen zijn een van de oudste ter wereld. Het is zelfs zo dat de Muscat de Alexandrië de ‘favoriete’ druif was van Cleopatra. De wijnen hebben een explosieve geur en smaak, vaak een beetje geparfumeerd, maar vooral geuren die er echt uitspringen en direct je aandacht trekken. Ze kunnen van een droge stijl zijn tot zoet. Maar komen vaak over alsof ze een lichte zoetige smaak hebben door de parfum aroma’s.

Wat kun je proberen qua wijn?

Er zijn vele aromatisch wijnen te vinden in de winkels en in restaurants. Het leuke is dat deze wijnen ook vaak erg te betalen zijn in vergelijking met de zwaar hout gelagerde witte wijnen zoals eerst besproken. Kijk maar eens naar Moscato d’asti, Gewürztraminer, Torrontés en Riesling.

Geuren en smaken die herkenbaar zijn voor dit type wijn

Jasmijn, honing, vanille, kaneel, basilicum, rozemarijn, rozen, citrus, groene appel, papaja, bijenwas, petroleum

5. Rosé wijn

Het verhaal achter de wijn

Rosé wijnen worden gezien als een echte wijnmakers wijn. Doordat de schillen van de blauwe druiven voor een korte periode worden gebruikt voor het lichte afstaan van kleur en smaak verkrijg je de zachte rosé kleur. Het is dus niet zo dat rosé wijn wordt gemaakt door het blenden van witte en rode wijn. Dit mag enkel en alleen in de Champagne om rosé Champagne te maken. De populariteit van de rosé gaat al ver terug in de tijd. Toen de Franse wijnen werden geïmporteerd in Engeland omstreeks de eind jaren van 1700 onder de naar Claret. Dit was een rode wijn maar dan een vrij lichte kleur rood. Vandaag de dag vind je rosé over bijna de gehele wereld maar ook in verschillende stijlen (zoet – droog). Ook veel verschillende variaties in druivenrassen worden gebruikt voor t maken van de rosé. Cabernet sauvignon, Pinot noir, Grenache en zelfs Zinfandel. Dit is een kleine greep uit het aanbod. 

Wat kun je proberen qua wijn?

Om een goede indruk te krijgen van de stijl van rosé raad ik je aan om de droge variant te proberen. Dit betekent om een wijn te kiezen uit het zuiden van Frankrijk zoals de Provence of Languedoc (Pays d’Oc). Vaak worden deze wijnen gemaakt van de 4 belangrijke druiven uit deze gebieden. Grenache, Syrah, Carignan en Mourvèdre. Dit zijn stuk voor stuk blauwe druivenrassen. Omdat rosé vrijwel overal gemaakt wordt tegenwoordig kies een wijn voor jou optimale smaaktest uit een van deze bovenstaande gebieden of in ieder geval de klassieke druivenrassen die hiervoor gebruikt worden. 

Geuren en smaken die herkenbaar zijn voor dit type wijn

Aardbei, kers, framboos, rozen, venkel, radijs, anijs, grapefruit, sinaasappel, meloen, perzik, marmelade, selderij

 

6. Lichte rode wijn

Het verhaal achter de wijn

Lichte rode wijnen staan bekend om hun doorschijnendheid qua kleur en diepte. Dit betekent overigens niet dat de wijn slap en smaakloos is! Vaak heeft de wijn een zachte tannine structuur waardoor deze niet strak droog hoeft over te komen. Tannine kunnen je smaak in de mond erg droog trekkend make. Dit effect kun je zelf het beste ervaren door een theezakje nat te maken en deze op je tong te leggen. Het is dan ook zo dat de lichte stijl rode wijnen vaak enorm begeerde wijnen zijn. 

Wat kun je proberen qua wijn?

De meest bekende wijn in deze categorie is toch wel Pinot noir. Maar vergeet de Gamay noir niet. Een druivenras uit de Beaujolais. Ook de variant van de Pinot noir kun je proberen ( Pinot nero, Spätburgunder).

Geuren en smaken die herkenbaar zijn voor dit type wijn

Viooltjes, gedroogde kruiden, drop, rood fruit, pruim, truffel, gedroogde blaadjes, cacao, vanille, toast

 

7. Medium body rode wijn

Het verhaal achter de wijn

Medium body wijnen zijn echte eetwijnen. Wat betekent dat? De wijnen die niet te licht maar zeker niet te zwaar zijn die zich makkelijk aanpassen aan diverse gerechten en situaties. Door de vele diverse smaken en geuren in de wijn die begeleid worden door verfijnde zuren zijn de wijnen zeer verteerbaar en combineren ze snel en makkelijk bij een ruime selectie van gerechten. Van frisse salades tot aan rijke pastagerechten. Alledaagse wijnen ook wel genoemd.

Wat kun je proberen qua wijn?

Zoals ik al vertelde kun je veel kanten op met deze range. Dus dompel jezelf onder in een prachtige selectie. Dit zijn een aantal voorbeelden die ik adviseer om als beginner te proberen. GrenacheSangioveseMerlotPrimitivoMontepulcianoCabernet Franc en Barbera.

Geuren en smaken die herkenbaar zijn voor dit type wijn

Vanille, chocolade, drop, zwarte peper, zwarte thee, gedroogd fruit, pruim, vijg, klei, leder, sinaasappel

 

8. Stevige rode wijn

Het verhaal achter de wijn

De volle stevige rode wijnen zijn de meest gekleurde van het stel. Diepe rode, soms wel zwarte kleur met een stevige tannine structuur. Tannine zal misschien een rare plaats innemen in deze soort wijn maar dit is juist de verbindende factor tussen alle smaken. De tannine zorgen ervoor dat de wijn in balans blijft, zoet, zuur, alcohol…het blijft in harmonie en zorgt voor een schonende taak in de mond. Dit is de reden dat deze wijnen perfect combineren met dikke, sappige stukken rood vlees. De wijn leent zich ook prima als borrelwijn zonder eten vanwege de enorme kracht en smaak in je glas.

Wat kun je proberen qua wijn?

Als je een wijnliefhebber bent heb je zeker al eens kennis gemaakt met deze categorie. Druiven die je kan proberen zijn Shiraz/SyrahCabernet sauvignonMalbec en Pinotage. Dit zijn enkele voorbeelden die herkenbare tonen hebben van dit soort type wijn.

Geuren en smaken die herkenbaar zijn voor dit type wijn

Espresso, sigaren, rook, lavendel, steranijs, drop, zwart fruit, tabak, teer, kardemom leder, olijf

 

9. Dessertwijn

In de jaren 1800 waren zoete wijnen populairder dan droge wijnen. Het was zelfs zo dat de grote verzoete wijnen zoals Sauternes uit Bordeaux of Essencia uit Hongarije zo dik qua structuur waren als appelstroop. Dessertwijnen zijn tegenwoordig in alle gradaties van zoetgehalte te verkrijgen. Daardoor is deze categorie een van de meest spannende van de lijst. 

Wat kun je proberen qua wijn?

Er zijn veel verschillende stijlen die je kunt proberen als verzoete wijn. Maar wellicht is het prettig om te starten met een port of een sauternes stijl (of late harvest). Dit zijn mooie instappers voordat je de andere soorten gaat ontdekken.

Geuren en smaken die herkenbaar zijn voor dit type wijn

Hazelnoot, gember, kaneel, marmelade, perzik, hoisin, gedroogd fruit, vanille, karamel, butterscotch, espresso

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.