Menu
0
22Aug2019
Gids voor beginners

Gids voor beginners

Door: Ben ScheffersReacties: 0
 

Gids voor beginners

Wat is wijn? Wat is Chardonnay? Is chardonnay droge witte wijn…is chardonnay wijn? Veel vragen, veel antwoorden. Wijn is niet zomaar een drankje. Het heeft te maken met druiven, wijnbouw, verschillende druivensoorten, druivenrassen, zoete witte wijn, droge witte wijn, termen die om je oren vliegen. Maar wat is het nou allemaal. Gebruik deze wijnpedia op de site om de nodige informatie te vinden die voor jou belangrijk kan zijn. Want er is niets zo leuk als meer weten over het mooie natuurproduct wijn. 

Doordat wijn zo’n lastige en moeilijke materie kan zijn help ik je graag om het toegankelijk te maken.

Wijn is een ‘lifestyle’, een belangrijk onderdeel van de geschiedenis, een gastronomische ontdekkingsreis, een studie voor wijnbouw maar misschien wel het belangrijkste…een kijkje in diverse culturen. 

Door al deze invalshoeken kan wijn te spannend worden ervaren. Daarom help ik je met de eerste stappen. Niet alleen door wijnproeven maar ook zelf wijn maken. Met een beetje oefening en een beetje zelfinspanning kun ook jij een expert worden in wijn. 

Wat ga je leren?

Wijnstijlen

Met meer dan 1300 verschillende druivenrassen over heel de wereld is er veel te verkrijgen. Daarom is het belangrijk om te starten met de basis. Ontdek de meest belangrijke types in dit hoofdstuk.

Van witte wijn als riesling en Chardonnay tot aan alle rode wijn zoals Bordeaux en Amarone wijn. Lees hier je basis stijlen die invloed hebben op jouw smaakprofiel.

Wijnglazen

Welk glas heb je nodig voor zoete witte wijn of Champagne? Of zelfs voor Pinot noir, Chardonnay of Riesling? Een witte wijn kan in hetzelfde glas als rode wijn… Het zijn vragen die de juiste antwoorden moeten hebben. Dit heeft enorm veel te maken met de beleving die je kan ervaren met de wijn die in je glas wordt geserveerd. Leer de antwoorden in dit rubriek

De geheimen achter het wijnetiket

Wat staat er eigenlijk op zo’n etiket? Hoe weet ik welk druivenras in de fles zit. Wat betekend crianza? Wat is het verschil tussen reserva en gran reserva. Waarom stat er op een fles Champagne geen jaartal? Door de vele regelgevingen uit de verschillende landen is het begrijpelijk dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Door deze pagina te lezen kan ik je helpen bij de eerste stapjes van het begrijpen van een wijnetiket. 

Calorieën rode wijn, Calorieën witte wijn…

Ook al is het niet verplicht om voor wijn te vermelden hoeveel calorieën er in een fles zitten, toch betekend dit niet dat wijn calorie vrij is. Er zitten wel degelijk calorieën in rode wijn. Maar gelukkig wel minder calorieën in witte wijn. Dit heeft met suikers en alcohol te maken. Uiteraard wordt alcohol afgeraden door het voedingscentrum. Maar als je toch van een glaasje wijn houdt net als ikzelf dan neem je het wel voor lief. Kijk je ook naar de calorieën die je tot je neemt is wijn wel echt een killer als je wilt afvallen. Mocht je dan toch in de verleiding komen ga dan voor witte wijn in plaats van rode wijn. 

In een standaard rood wijnglas (150ml) zitten gemiddeld wel zo’n 123 calorieën. Als je een glas witte wijn pakt. Met dezelfde hoeveelheid dan kom je uit op 100 calorieën. Maar ga je voor een zoete witte wijn dan kun je er wel een paar bij op tellen. Denk dan aan 144 calorieën per glas. Qua suikers kun je ook het beste gaan voor droge witte wijn. In een standaard glas zoete witte wijn vind je vaak 8,9 gram suiker! Dit tegenover een glas droge witte wijn scheelt het 8 gram per liter! Voor rode wijn zit het vaak er tussenin. Met 4,5 gram per liter merk je niets van het Zoetgehalte. Dus als je wilt afvallen en toch rode wijn of witte wijn wil blijven drinken? Ga dan voor 1 glaasje wit…of 2.

Voorkomende flesmaten

Of je nou door de wijnwinkel loopt of bij de ah wijn koopt, zelfs de Lidl wijn of jumbo wijn afdeling, en kijkt naar alle wijnflessen zal je opmerken dat niet elke wijn in dezelfde fles zit. Zowel Champagne als verschillende witte wijn als rode wijn hebben vaak hun eigen specifieke fles. Wijnen uit de Elzas zitten in de karakteristieke Elzas flûte, Bourgogne rood en wit zitten in de ‘bolbuikjes’ en Bordeauxwijnen in de statige breedgeschouderde typische flessen. Hierdoor kun je zelfs door niet op het etiket te kijken al meer te weten te komen over de inhoud van de fles. 

Daarnaast heb je ook nog eens verschillend inhoudsformaten qua fles. Meer informatie kun je hier vinden over welk formaat er allemaal te verkrijgen zijn. Want de standaard flesmaat van 0,75cl is maar een klein onderdeel van het bottelen. Al is het wel de meest voorkomende flesmaat die gebruikt wordt ter wereld.

Veel voorkomende geuren en smaken in wijn

Zodra je de eerste stappen van kennis bent ondergaan en begint aan het proeven ontdek dan aan de hand van mijn smaakwiel wat voor geuren en smaken je allemaal kan ontdekken. Dit is een leerzaam traject die je mag gaan volgen. Ontdek jouw eigen smaak en ontwikkel een referentiekader. Let op! Dit leer je niet in een dag en vergt veel oefening en herhaling. Maar dat is toch niet heel vervelend lijkt me…

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.