Menu
0
22Aug2019
Het Geheim

Het Geheim

Door: Ben ScheffersReacties: 0

Het geheim

Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet. We letten in Nederland altijd op 1 ding en dat is prijs. We zijn continu op zoek naar de beste koopjes en de grootste kortingsknallers. Maar vaak is dit helemaal niet nodig bij het kopen van wijn. Uiteraard wil niemand te veel betalen voor een dubieuze kwaliteit. Daarom vertel ik je in het aankomende hoofdstuk meer over welke wijnen, druivenrassen en gebieden je kunt kopen als je een goede prijs-kwaliteit zoekt voor jouw gekochte wijnvoorraad. Maar pas op. Het wordt een ontdekkingsreis. De wijnen zijn niet standaard en de druivenrassen misschien nieuw voor je. Dit is het geheim wat je niet verder moet vertellen. Beloofd?

Ondergewaardeerde wijn regio's

Belangrijk voor het bepalen van een prijs voor een fles wijn zijn een aantal factoren. Marketing, productiekosten, aanbod maar vooral bekendheid. Iedereen kent de Chardonnay uit Meursault, of de Cabernet sauvignon uit Bordeaux. Wat dacht je van de Sangiovese uit Brunello di Montalcino. En ja…dit zijn een van de duurste wijnen ter wereld! Maar als jij op zoek bent naar geweldige wijnen voor een nog betere prijs zoek dan niet de begaande paden maar denk eens out of the box!

Er zijn talloze voorbeelden van wijngebieden die niet op de radar staan van het grote publiek simpelweg doordat veel mensen bij hun eigen favourites blijven en niet gaan ontdekken. Ook omdat de over het algemeen ‘nieuwe’ wijngebieden niet het kapitaal aan marketing uitgeven maar puur in het verbeteren van de wijnkelder of wijngaarden. Hierdoor blijven veel gebieden een beetje achter. Gelukkig gaan we deze gebieden hier wel benoemen. 

Gebieden voor volle aromatische wijnen

  1. Douro Vallei, Portugal Hier komt toch port vandaan? Klopt maar al een geruime tijd worden hier prachtige droge witte wijnen en stevige rode wijnen geproduceerd. De rode wijn uit de Douro zijn diep van kleur, beschikken over donker kruidig fruit en een lange afdronk. 
  2. Puglia, Italië Beter bekend als de hak van Italië. Het o zo warme gebied waar er veel rode wijnen wordt gemaakt van de Primitivo druif. Knap gemaakte wijnen die steeds meer bekendheid begint te krijgen doordat het gebied zich razendsnel ontwikkeld als vakantiebestemming.
  3. Yecla en Alicante, Spanje Een persoonlijk favoriet gelegen naast de stad Valencia. Twee gebieden die bekend staan door hun rode stevige wijnen gemaakt van de Monastrell druif. Een druif met een dikke schil die veel rood fruit geeft en een stevig karakter meegeeft. 
  4. Roussillon, Frankrijk Dit is het gebied wat nagenoeg grenst met Spanje aan de Middellandse zee. Door het warme klimaat kunnen de druiven optimaal rijp worden en geven hierdoor volle stevige tonen weg. Voor Franse begrippen stevige wijnen voor een lage prijs. 
  5. Sicilië, Italië Het eiland geeft veel prijs qua wijnen en haar eigenschappen. Een aantal toppers die meer aandacht zouden mogen verdienen zijn de Nero d’avola en Grillo druivenrassen. Pareltjes voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Regio's met elegantie en verfijning

  1. Lazio, Italië Is dit een regio? Jazeker. Gelegen bij de stad Rome komen veel wijnen vandaan die een fris karakter hebben. Vooral de witte variant Falanghina is een waar verborgen pareltje.
  2. Moezel, Luxemburg Laat je verrassen door een ander Europees land. Aan de zeer bekende rivier de moezel liggen een aantal wijndomeinen die prachtige wijnen maken voor een eerlijke prijs.
  3. Haut-Poitou, Frankrijk Gelegen net onder de Loire is dit opkomende gebied aangeplant met een rijk variété aan bekende druivenrassen. Doordat het Loire gebied alle aandacht opeist blijft dit gebied redelijk onbekend maar laat hier wel zien wat voor kwaliteit er gemaakt kan worden onder de Franse vlag. Zowel de Sauvignon blanc als Chardonnay zijn unieke wijnen. 

 

Er zijn er nog veel meer op te noemen maar begin eerst maar eens met deze ontdekkingen voor je een stapje dieper in de wijnwereld gaat zetten.

Ondergewaardeerde druivenrassen

Als je de zoek resultaten van google erop naslaat wordt het woord Cabernet sauvignon veel gezocht en gevonden. Wat er bijvoorbeeld tegenover staat is het zoeken naar het druivenras Bobal. Niet dat dit een ras is wat bijna niet voor komt of alleen groeit daar ergens ver op een berg want de Bobal druif is 1 van de meest aangeplante druivenrassen van Spanje! Dit komt doordat de Bobal niet de wereldfaam heeft als een Cabernet sauvignon en niet wordt gebruikt voor wijnen die meer dan €200,- moeten kosten. Nee, wijnboeren gebruiken dit druivenras voor prachtige, goed gemaakte wijnen waardoor je van je sokken wordt geblazen voor nog geen €10,-. Dus maak er voor jezelf een sport van om van de veilige paden te stappen en ontdek de druivenrassen waar je nog nooit van gehoord had. En is de wijn niet lekker? Maak er dan Glühwein of Sangria van. 

Blauwe druivenrassen

  1. Montepulciano Lang werd deze druif gezien als een ras dat niet tot kwaliteit kon worden gemaakt. Een ras dat niet meedoet. Totdat de wijnboeren in Abruzzen hiermee aan de slag gingen. Resultaat: waanzinnige fruitige wijnen met diepgang. En dat voor een klein prijsje. 
  2. Monastrell Het is duur en groeit in Frankrijk? Mourvèdre… maar in Spanje heet deze druif Monastrell en is deze stukken goedkoper!
  3. Touriga Nacional De kampioen van Portugal. Vergelijkbaar met een Bordeaux blend qua smaak. Waar Cabernet sauvignon en Merlot samen komen tot een geheel. 
  4. Pinotage Misschien wel de gekste druif uit Zuid-Afrika. Een diepe smaak en kleur verraadt de intensiteit. 

Witte druiven

  1. Assyrtiko Chablis let je even op!
  2. Garganega Vooral bekend in het noorden van Italië uit het gebied Soave. Heeft iets weg van een Pinot Grigio met tropisch fruit.
  3. Vermentino De tegenhanger van de Sauvignon blanc. Fris fruitig en altijd in voor een feestje.
  4. Grillo De druif van Silicië. Mineraal, ziltig en kruidig. Je weet niet wat je meemaakt in het smaakpalet.
  5. Marsanne Een druif die vaak in de schaduw plaatsneemt van de Chardonnay en de Viognier. Maar misschien is de Marsanne wel een mooiere druif dan de twee bekende. 
  6. Chenin blanc Zeer bekend in Frankrijk, en ook vaak erg prijzig daardoor. Maar kijk eens naar Zuid-Afrika. Het meest aangeplante druivenras daar en als je hem proeft begrijp je waarom. 

Goede jaargangen in overvloed

Je hoeft geen expert te worden in de diversiteit van jaargangen en haar kwaliteiten en eigenschappen. Maar wat wel goed is om te weten is dat bepaalde jaren erg goed kunnen zijn voor bepaalde regio’s waardoor er enorm veel wijnproductie is gemaakt. Dit helpt enorm bij het laag houden van de prijzen aangezien er voldoende op de markt is gekomen. Kijk vooral naar de gebieden als Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk en Catalunya in net Noorden van Spanje. 

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.