Het verschil tussen geur en smaak
Alle smaken en geuren hebben een bepaalde verbinding met elkaar. Toch is het niet zo dat het bij elkaar hoeft te horen. Door perfect te weten welke labels je aan geuren en smaken kan hangen aan je ontdekkingen kom je dicht bij je eigen smaak. Ook door je smaak te ontwikkelen ga je vinden wat je wel en wat je niet lekker vindt als geur en smaak. Maar ook welke wijn en welke druivenrassen jouw persoonlijk aanspreken. Niet geheel onbelangrijk. Door de juiste termen te kennen en de juiste smaak labels te kunnen hangen aan je bevindingen ligt er een leuke ontdekkingsreis voor je.
Wat kun je ontdekken
Smaak dit is de vertaling van je mond en van je neus.
Aroma ontstaat binnenin je neus en refereert aan de geuren die je herkent.
Flavour als smaak en geur samen komen.
Wat is smaak?
Smaak ontwikkeld alleen in je mond. Smaak heeft te maken met het samenspel van je mond en je tong. De interactie die eten en drinken heeft met je mond is iets magisch. Een gevoel en een ervaring die vrijkomt waardoor je een mondgevoel ervaart. Naast de belangrijke eigenschappen als zout, zuur, bitter en zoet vind je ook een bepaald mondgevoel wat een smaak meegeeft. Denk aan vettigheid, tannine. Dit fenomeen noemen we umami. Dit valt onder de noemer smaak. Maar mag ook mondgevoel genoemd worden.
Wat is aroma?
De woorden aroma en bouquet zijn fijne woorden om te gebruiken bij het omschrijven van de eigenschappen van een druivenras. Dit zijn de geuren die je kan ontdekken door het gebruik van je neus. Geuren zijn niet tastbaar maar vluchtig. Gelukkig kan onze neus deze vluchtige stoffen opvangen. De geur wordt extra verspreid door alcohol. Deze heeft geen tot nauwelijks geur, maar verspreid wel de andere geuren verder dan ze zelf zouden kunnen. Dit is de reden dat parfum op alcoholbasis wordt gemaakt. Geuren vinden hun basis in onze hersenen door een bijzonder systeem van herkenning. Dit gedeelte van onze hersenen zorgt ook voor emotie, gedrag en geheugen. Dit is de reden dat geuren ook een emotie of een herinnering kunnen opwekken die lang geleden zijn gebeurd.
Wat is Flavour?
Flavour, of smaakbeleving is het verzamelwoord als smaak, aroma en mondgevoel bij elkaar komen bij het nuttigen van eten en drinken. Smaakbeleving is wat onze hersenen aan elkaar verbinden tot een emotie of beleving en hier een memo van maakt. Dit gebeurt allemaal onbewust in je brein. Het moeilijke aan dit proces is dat je dit wel kan trainen. Je hersenen onthouden een smaak en aan jou de taak om deze smaak later weer te kunnen herkennen zodra je dit weer proeft of herkent in een geur. Dit kun je trainen door veel te oefenen met proeven en ruiken.