Menu
0
22Aug2019
Hoe schrijf je een proefnotitie?

Hoe schrijf je een proefnotitie?

Door: Ben ScheffersReacties: 0

Proefnotities zijn erg belangrijk in het maken van je keuze voor een bepaalde wijn. Vaak wordt dit enorm onderschat. Door het nauwkeurig notuleren van de bevindingen die de wijn te bieden heeft kun je gemakkelijk lezen of dit een wijn is die jouw smaak kan hebben die je zoekt of dat je nog verder moeten zoeken. Maar hoe maak je nou zo’n proefnotitie. Je kan er van alles in kwijt. Straks, gedetailleerd of los en als een roman. Het is aan jou hoe je de wijn wilt omschrijven. Denk eraan dat als je een soort liefdesbrief schrijft over de wijn je later niet kan helpen bij het herkennen van de wijn of druivenras. Maar hier kom ik later nog op terug. Maar waar het allemaal begint is natuurlijk bij het begin. Hoe proef je wijn en wat kun je proeven. Lees eerst deze hoofdstukken door voordat je deze nieuwe wereld instapt.

Ontdek geuren en smaken in wijn

Wijn aroma’s zijn te plaatsen in een drietal aroma categorieën:

  • Primaire aroma’s aroma’s die komen van de druif zelf of van het terroir. Primaire geuren zijn fruit, kruiden en bloemen.
  • Secundaire aroma’s deze geuren komen van het wijn maken proces. Voorbeelden hiervan zijn gistgeuren of yoghurt (malolactische vergisting).
  • Tertiaire aroma’s dit zijn de geuren die vrijkomen na het ontwikkelen van de wijn op eikenhouten vaten. Voorbeelden zijn, kruidnagel, vanille, rook. 

Wetende waar de typische geuren vandaan komen helpt je bij het vinden van de juiste woorden bij het invullen van een proefnotitie. 

TIP! Als je geuren en smaken noteert schrijf dan ook erbij welke het meest overheerst. Zo maak je een indeling voor elk druivenras wat de belangrijkste kenmerken zijn. 

Als je eenmaal zo ver bent dat je de verschillende fruitgeuren uit je glas kan onderscheiden ga dan een stapje verder door het nog een bereiding mee te geven. Als je een aardbei ruikt, is dit dan rijpe aardbei, gedroogd, bevroren? Zo leer je details aanbrengen op je proefnotitie. Denk eraan dat elke bereiding of soort een andere smak of beleving mee kan geven aan een geur of smaak. 

NOG EEN TIP! Wees niet bang om jouw bevinding op te schrijven. Het is je eigen opvatting en geen mening van een ander! 

 

Hoe beschrijf je Tannine, zuren en body

Body Wanneer je alleen focust op smaak, dan denk je ook aan het gevoel wat je krijgt in je mond. De body van een wijn is net zo belangrijk als de geuren en smaken die je terug kan vinden. Elke druivenras heeft een bepaalde body, maar ook een bepaalde manier van wijn maken geeft body mee aan een wijn. Schrijf dit op.

Tannine Tannine zijn iets lastigs. Het is een mondgevoel wat je ervaart tijdens het proeven. Het gevoel van stroefheid op je voortanden wat rode wijnen vaak geeft. Het mooie aan tannine is dat er twee verschillende zijn. Onrijp en rijp. Onrijpe tannine zijn hard, droog trekkend en kunnen onaangenaam zijn voor het mondgevoel. Rijpe tannine zijn rond, verfijnd en elegant. 

Zuren Heel belangrijk voor de wijn zijn zuren. Dit brengt balans en verfijning in een wijn. Maar dit ligt totaal aan de druif of de manier van wijn maken. Een wijn met een hoge zuurgraad kan even sterk zijn alsof je in een citroen hapt. Maar een wijn met lage zuren kan overkomen alsof je een hap neemt van een rijpe meloen.  

Wat is afdronk?

Valt het je op dat bij de eerste slok die je neemt eigenlijk nog niet echt zeker weet of je de wijn lekker vindt of niet. Dit duurt even. Vooral wat hierbij belangrijk is, dat noemen we de afdronk. Hierdoor krijg je een goede indruk van een wijn of druivenras. Wat de eigenschap is van chardonnay, of wat een zoete witte wijn is. Als de afdronk voorbij is maak je in je hoofd een afweging over je smaak en persoonlijke voorkeur. Is de wijn goed of is dit niet mijn smaak? Is dit een wijn voor alledaags of is dit een vuurwerk explosie qua smaken die je elke seconde nieuwe ervaringen geeft? Hieronder beschrijf ik een aantal mogelijkheden die een afdronk kunnen zijn. Bedenk dat hoe langer de afdronk is, hoe beter de kwaliteit van de wijn. 

De zachte afdronk – Dit is voor vele de fijne en welkome afdronk. Een zachte, complete droge stijl met een toon van elegantie en ronde smaak. Bij rode wijnen zullen de tannine rond en verfijnd zijn in plaats van stevig en hard. 

De medium afdronk – Deze stijl van afdronk is al een stuk intenser dan de zachte variant. Vele smaken komen hier bijeen. Dit is de afdronk waar zuren en bitters een belangrijke rol spelen. Deze stijl is niet voor iedereen weggelegd door de stevige smaken die er vrij kunnen komen. 

De sappige afdronk – Dit is de stijl die bekend staat voor druivenrassen en wijnen die gedreven wordt door vol rijpe fruitaroma’s. We vinden deze stijl vooral bij jonge wijnen uit de warme wijngebieden. De warme fruitaroma’s blijven lang in de smaak en geven een zwoele/jammy fruit toon. 

 

Wat schrijf ik nou op?

Waar ik het al eerder over had is dat je correct en duidelijk moet noteren wat je ervaart en proeft in een wijn. Doorloop de stappen zoals je hebt geleerd in het proef techniek en beschrijf direct je ervaringen aan de hand van het smaakwiel. Je kan als een romanticus prachtige zinnen opschrijven over de wijn in een war sprookje. Echter helpt je dit niet bij een latere herkenning van een druivenras of een bepaalde wijn. Maar wie ben ik nou om naar te luisteren…het zijn je eigen notities. 

Oefen je eigen smaakpalet

Mocht je de stap willen maken om je eigen smaakpalet te gaan ontwikkelen ga hiermee dan direct aan de slag. Gebruik het smaakwiel om de juiste smaken en geuren te gaan ontdekken. Ruik niet alleen aan wijn maar ook aan alle fruitsoorten, sigaren, rubber, hout enz. Maak voor jezelf een referentiekader en leer smaken en geuren te herkennen. Maak gebruik van een proefnotitie formulier en maakt duidelijke en gestructureerde notities. Leer jezelf dit aan en je eerste stappen naar een superproever worden gemaakt!

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.