Menu
0
22Aug2019
lezen van een wijn etiket

lezen van een wijn etiket

Door: Ben ScheffersReacties: 0

3 waardevolle tips voor het lezen van een wijnetiket

Voordat je denkt dat etiketten lastig zijn lees dan hier de uitleg die het vereenvoudigd voor je om voortaan de juiste wijn te kunnen kiezen in een restaurant of winkel zonder dat je geen idee hebt wat je aan het doen bent.

Druif

Als je een etiket ziet waar een bepaald druivenras op staat zoals hiernaast Riesling of bijvoorbeeld Chardonnay, Merlot of Cabernet Sauvignon dan spreken we over een druif variant. Er zijn meer dan duizend verschillende varianten over de wereld aangeplant. Let op! In bepaalde landen/gebieden mag er een klein percentage aan andere druivenrassen worden toegevoegd aan de wijn zonder een vermelding te hoeven geven. Maar je kunt ervan uit gaan dat het merendeel druivenras wat er op het etiket staat ook daadwerkelijk in de fles zit. 

Zo kun je bijvoorbeeld in Amerika 75% van de druif terugvinden en mag er dus voor 25% aangevuld worden met een ander druivenras. Voor landen als Argentinië en Chili is dit percentage gesteld op 80%.

Voor grote wijnlanden als Frankrijk, Italië, Duitsland en Zuid-Afrika geldt een percentage van 85%. 

Dit is puur een indicatie wat de wijnwetgeving aangeeft. Dit betekent dus niet dat alle wijnen worden geblend. Zeker het etiket wat hiernaast als voorbeeld staat zal voor 100% uit de Rieslingdruif bestaan.

Regio

Sommige wijnen worden aangegeven door middel van de regio waaruit ze gemaakt zijn. Wijnen als Bordeaux, Chablis, Pouilly Fumé, Barolo, Amarone en Rioja zijn gelabeld als regio. Deze manier als etiket aanduiding wordt veelal gebruikt in de ‘oude wereld’. Oftewel de klassieke wijnlanden als Frankrijk, Italië en bijvoorbeeld Spanje. Dit komt vooral doordat er vroeger veel verschillende druivenrassen door elkaar stonden op een wijngaard. Waardoor het makkelijker was om een andere aanduiding te geven op het etiket. 

Elke wijn regio geeft haar eigen informatie over de druivenrassen die ze gebruiken. Om te weten te komen welk druivenras aan welk gebied wordt gelinkt daarvoor moet je een klein beetje huiswerk verrichten. Maar als je dat onder de knie hebt wordt het alleen maar makkelijker. Voorbeelden van bekende gebieden en druivenrassen zijn,

Chablis – Chardonnay | Pouilly Fumé – Sauvignon blanc | Chianti – Sangiovese | BaroloNebbiolo

Naam

De laatste meest voorkomende soort etiket is degene met een eigen verzonnen naam. Vaak heb je hier een speciale unieke blend van druivenrassen die de wijnmaker heeft bepaald. Vaak werkt dit niet volgens de wijnwetgeving van de regio of land. Dit fenomeen vind je bijvoorbeeld in Toscane (Super Tuscans) waar de wijnmakers gebruik maken van Franse druivenrassen die niet toegestaan zijn door de regelgeving. 

Wat kun je dan aflezen op het etiket. Nou eigen niet veel. De druivenrassen die in de wijn worden gebruikt staan niet vermeld op het etiket. Maar vaak wel op internet terug te vinden of vraag het aan je lokale wijnspeciaalzaak. 

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.