Proeven met hindernis
Proeven met hindernis
Ontdek de wereld van wijn door veel te proeven. Misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan meegeven. Zorg ervoor dat je een gestructureerde manier ontwikkeld van proefnotities maken. Dit helpt je uiteindelijk bij het opbouwen van een referentiekader voor de aankomende jaren van wijnproeven. Neem het proeven serieus en ontdek welke smaken en geuren er verstop zitten in de wijn. Zorg voor jezelf een rustige proefomgeving en blijf objectief. Ga niet zomaar mee met meningen van anderen want jij kan altijd andere nuances uit een wijn halen dan je buurman of buurvrouw.
Het maakt niet uit wat voor soort proefformulier je aanhoudt. Zolang je maar elke keer dezelfde gebruikt om het proeven onder de knie te krijgen. Als je elke keer bij het proeven dezelfde stappen blijft doorlopen begin je steeds meer automatisme te ontwikkelen zodat je altijd via de juiste stappen blijft proeven. Dit is je eerste hindernis richting het worden van een echte wijnkenner.
Proef 34 wijnen uit 12 landen
Eigenlijk is het heel simpel. Proef 34 verschillende wijnen uit op z’n minst uit 1 van de 12 grote wijnlanden ter wereld. Dit hoeft niet binnen een maand gedaan te zijn. Neem hier de tijd voor en nodig eventueel wat mensen uit om samen mee te proeven en ervaringen te delen. Maak er een leuk evenement van. Zorg dat het luchtig blijft. Door proefavonden te plannen en uit te spreiden over een periode van 4 tot 6 maanden blijft het beter te begrijpen. Blijf professioneel tijdens het proeven. Proef volgens de stappen en maak goede proefnotities. Uiteraard kun je na het proeven de wijn lekker opdrinken!
De wijnen
Kies uit de lijst met 9 verschillende wijn types van elke categorie 2 verschillende wijnen uit die je gaat proeven. Uiteraard ben je vrij om extra wijnen te proberen. Zeker als je een favoriete stijl gaat ontdekken. Hieronder zal ik een aantal voorbeelden geven per categorie waar je aan kan denken om te proeven. Mocht je hier niet uitkomen neem dan contact op om samen naar een ideale proefselectie samen te stellen.
Mousserende wijn:
Cava, Champagne, Lambrusco, Prosecco, Crémant
Licht witte wijn:
Albariño, Grüner Veltliner, Muscadet, Pinot grigio, Sauvignon blanc, Vermentino
Vol body witte wijn:
Chardonnay, Viognier, Sémillon, Marsanne
Aromatische witte wijn:
Riesling, Gewürztraminer, Muscat, Torrontés
Rosé wijn:
Provence, Languedoc, Spanje, Italië
Licht rode wijn:
Pinot Noir, Gamay
Medium body rode wijn:
Barbera, Cabernet Franc, Carignan, Carmenere, Grenache, Menciá, Merlot, Sangiovese, Montepulciano, Negroamaro
Volle rode wijn:
Cabernet sauvignon, Nebbiolo, Syrah, Pinotage, Tempranillo, Touriga Nacional, Malbec, Nero d’avola
Dessertwijn:
Madeira, Port, Sauternes, sherry, vin Santo
De wijnlanden
Er zijn meer dan 90 landen op de wereld waar wijn wordt geproduceerd! Maar het is dat maar 12 landen een groot aandeel hierin hebben. Zij produceren 80% van alle beschikbare wijn. Als je de selectie voor je wijn gaat maken kies dan wijnen uit deze 12 landen die hieronder benoemd staan. Dit is het beste om je referentiekader op te bouwen.
Als je een typische druif wilt proeven kijk dan vooral naar de originele herkomst van de druif. Wil je een Merlot, kies deze dan uit Bordeaux. Ga je voor Primitivo, kies deze dan uit Puglia.
De 12 grote wijnlanden:
- Argentinië
- Australië
- Oostenrijk
- Chili
- Frankrijk
- Duitsland
- Italië
- Nieuw-Zeeland
- Portugal
- Zuid-Afrika
- Spanje
- Amerika
Proeven
De 4 stappen proef methode:
Zoals eerder besproken is het raadzaam om altijd de 4 stappen te volgen tijdens het proeven. Deze staan hier nog eens duidelijk uitgelegd. Hou deze stappen aan voor een correcte proef methode.
Maak goede proefnotities:
Ik blijf dit vaker herhalen! Zorg dat je nauwkeurig blijft noteren. Dit zorgt ervoor dat je later kan terugvinden wat je hebt ervaren.
Vergelijk wijnen:
Door wijnen van dezelfde categorie naast elkaar te proeven en het verschil direct te ervaren zal je sneller de duidelijke verschillen opmerken. Geef aan je proeverij daarom een thema en proef 2 tot 4 wijnen van dezelfde categorie of druif naast elkaar. Mocht je tips nodig hebben voor ideeën bel mij dan gerust.
Een goede voorbereiding is het halve werk!
Zorg voor het juiste glaswerk:
Dit wordt nog wel eens onderschat. Als je objectief wilt proeven zorg dan dat je altijd hetzelfde glaswerk gebruikt. Hetzelfde formaat en opening is belangrijk om alle eigenschappen van de wijn correct op te nemen in je geheugen. Ongeacht of het een bubbel wijn is, wit, rood of rosé…pak altijd hetzelfde glaswerk. Voordat je gaat proeven zorg ervoor dat het glas goed schoon is en niet ruikt nar de afwasmachine. Ruik daarom eerst aan je glas voordat je begint aan de tasting.
Temperatuur van de wijn:
Een proefglas is een ander formaat dat een drinkglas. Het is echt niet nodig om je glas volledig te vullen met wijn om een betere smaak te verkrijgen. Niet elke wijn heeft dezelfde temperatuur nodig om een optimale beleving te verkrijgen. Kijk op deze pagina voor de juiste schenk temperaturen van de verschillende wijnen.