Menu
0
18Feb2021
Provence rosé

Provence rosé

Door: Ben ScheffersReacties: 0

Wat maakt de MIP rosé nou zo speciaal?

 

Elk jaar in het voorjaar komen de nieuwe wijnen binnen bij Ben’s Favourites wine & More. Zo ook de nieuwe jaargangen van de rosé. Waar mijn hart sneller van gaat kloppen is toch wel de rosé uit de Provence. Het gebied bij uitstek voor de roze getinte wijnen ter aarde.

Geschiedenis van de Provence

Maar wat maakt het nou dat de Provence zo populair is voor deze kleur wijn?

De Provence is een van de oudste wijnstreken van Frankrijk. Hier wordt al zo’n 2600 jaar wijn verbouwd. Dit komt doordat de Romeinen via het Noorden van Italië via deze weg Frankrijk binnen kwamen. Zo werd er wijnbouw neergezet om de soldaten te kunnen betalen. Veel wijnhandelaren zagen hier wel brood in en brachten in deze tijd veel druivenrassen richting de Provence. Vroeger waren de wijnen niet zo rood gekleurd zoals we ze nu kennen. Deze had een veel lichtere kleur en ook lager in alcohol. De druiven werden snel geperst en kregen weinig contact met de schillen zodat er een korte extractie plaats vond. Hierdoor verkreeg de wijn zijn nu o zo karakteristieke roze kleur.

De naam Provence komt overigens uit het Romeins (Latijns). Nostra Provincia wat onze provincie betekend.

Klimaat

Doordat het gebied in het zuiden van Frankrijk ligt heerst er een mediterraan klimaat. Dat betekend dat er veel invloeden vanuit de zee zijn. De winters zijn er mild en zacht, waar de zomers juist droog en warm zijn. Perfect voor een bepaald type druivenras dat veel in het zuiden van Frankrijk staat aangeplant. Doordat er de nodige wind waait blijven de druiven na de nodige regenbuien heerlijk droog.

Druivenrassen

Er staan er nogal wat. Over het algemeen wordt er dus veel rosé gemaakt. Hiervoor hebben ze blauwe druivenrassen nodig. De meest voorkomende druivenrassen zijn de welbekende Mourvèdre, Cinsault en Grenache.

 

Naast de blauwe druivenrassen wordt er ook wel wat witte druiven aangeplant. Zeker de witte wijnen uit de Provence genieten van een bijzondere kwaliteit die in de schaduw staan van de prachtige rosé. De meest bekende rassen zijn de viognier, chardonnay en sauvignon blanc. Maar wat te denken van de Bourboulenc en Vermentino. Ik hoor je denken. Vermentino is toch een Italiaanse druif. Dat klopt ook…in Frankrijk wordt deze druif ook wel Rolle genoemd. De rosé uit de Provence zijn bijna altijd droog van stijl. Deze wijnen worden voor tenminste 20% Saignée wijn gemaakt. Dit betekend dat de wijn wordt gemaakt van versgeperste blauwe druiven die een korte vergisting hebben met schil voor de lichte heldere rosé kleur. 

Regio’s 

De Provence bestaat uit 9 verschillende regio’s. Elke regio heeft zijn eigen typische smaken en stijlen. Bekende regio’s zijn Cassis, Bandol, Bellet, Palette, Cotes de Provence, Coteaux d’Aix en Provence bijvoorbeeld.

Cotes de Provence is verreweg de grootste van het stel. Van alle wijn die in de Provence wordt gemaakt komt 75% uit dit gebied. Ook wordt hier veel rosé wijn gemaakt. Voor 89% van alle wijn die uit dit gebied komen is licht rosé gekleurd. En toch komt er langzaam een verschuiving. Steeds meer wijnmakers kijken naar de rode variant qua wijn om te produceren. Langzaamaan wordt er minder rosé gemaakt.

MIP

Oftewel Made in Provence. Een icoon wijn die over de hele wereld een grote naam heeft gekregen. Samen met AIX rosé staat MIP hoog op de lijst van menig wijndrinker. De rosé die heerlijk fris, fruitig en speels is wordt vooral in het voorjaar en zomer gedronken in Nederland. Een heerlijk verkoeld glas wijn waar kwaliteit voorop staat.

Maar wat de MIP nu dat het zo’n goede wijn is?

Sinds 2000 beschikken de wijnmakers Guillaume & Virginie Philip over de state of the art wijnkelder. Hier wordt met zorg van de beste druiven de mooiste wijnen geproduceerd. Elk oogstjaar wordt er voor een 230.000 liter aan wijn gemaakt. Overigens niet alleen rosé maar ook witte wijnen staan in het portfolio van de wijnmakers. Voor de MIP Classic (de wijn die ook in het schap staat bij Ben) wordt er een blend gemaakt van drie druivenrassen. 60% Cinsault, 20% Syrah en 20% Grenache. De druiven worden direct na ontstelen apart geperst en vervolgens in grote roestvrij stalen tanks vergist. Door een korte schilweking verkrijgt de wijn haar typische zacht roze kleur, wat vaak te herkennen valt als zalmrose.

Als je de wijn in je glas hebt en je waagt een poging om te ruiken dan zal je een spel van fruit gaan ontdekken. Zachte geur nuances van rood fruit als aardbei, framboos, bessen zullen dansend je glas uitkomen. Daarnaast een hint van steenfruit als perzik en abrikoos. Fluweel en verleidelijke geuren van citrus fruit geven de wijn haar nodige frisheid in zowel de geur als in de smaak.

 

Deze lichtvoetige wijn is heerlijk als aperitief wijn. Denk jezelf op een terras of op een picknick kleedje met een fles MIP Classic. Wat is dat genieten. Wil je er toch iets bij eten? Denk dan aan frisse salades met schaal en schelpdieren, gerechten met gevogelte of heerlijke witvissen.

Mocht je nou ook zo enthousiast zijn geworden van de Provence wijnen? De MIP Classic is vanaf 1 maart weer in het land. Geef jezelf een cadeau en kom een fles halen in de winkel of bestel deze online.

 

https://www.bensfavourites.nl/mip-classic-2020.html

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.