Menu
0
25Jan2020
Rode wijn

Rode wijn

Door: Ben ScheffersReacties: 1

Rode wijn

 

Mooi spul. Maar wat is het precies? Een goed gemaakte rode wijn is een waar smaakfeest voor je smaakpapillen. Heerlijk als het buiten ontzettend koud is of in de zomeravonden bij een diner. Een fles rode wijn misstaat haast nooit. Het valt mijzelf ook op dat als er gezocht wordt naar een cadeautje voor iemand dat er vaak richting de rode wijnen worden gekeken.

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druivenrassen. Bekende zijn de Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon Pinot noir en Syrah. Maar er zijn er nog veel meer om te ontdekken. Je kunt van witte druivenrassen geen rode wijn maken. Dit komt doordat in de schil van de druif de nodige kleurstoffen zitten die je nodig hebt tijdens het vergistingsproces voor het afgeven van de kleur. De diepte van de kleur heeft te maken met een aantal factoren. Bijvoorbeeld welk druivenras het is. Pinot Noir heeft een lichte, heldere kleur waar Syrah en Malbec vaak en donkere, bijna ondoorzichtige kleur hebben. Het mooie is natuurlijk aan rode wijn dat als deze ouder wordt ook een kleurverandering meemaakt. De rode/paarse tonen zullen langzaam oranje en zelfs bruin worden.

 

Qua smaak kun je rode wijn in drie verschillende categorieën plaatsen. Fruitig, soepel en stevig rood. Fruitig betekent eigenlijk de lichte stijl wijnen. Pinot noir, Cotes Du Rhône en Beaujolais bijvoorbeeld. Deze wijnen zijn naast dat ze licht en fruitig zijn ook vaak wat lager in alcoholpercentage. De categorie soepel is de grootste van de drie. Denk aan Merlot, Cabernet sauvignon en de Shiraz. Dit kunnen wijnen zijn die lekker zijn bij een borrel of bij wat lichte gerechten op tafel. Maar wel veel smaak en karakter hebben. De zware jongens zitten in de laatste groep. De krachtpatsers onder de druiven. Wat dacht je van Rioja Reservas en Italiaanse Amarone wijn. Vaak wijnen met veel smaak en kruidigheid. En vergeet het hoge alcoholpercentage niet. Deze kan zo oplopen tot 15%!

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.