Sauvignon Blanc of Chardonnay
Wijn is wijn
Zover komt iedereen. Maar wat is wijn eigenlijk? Wijn is een product gemaakt van vergist druivensap. Het hoeft ook echt niet moeilijk te zijn. Maar wat maakt nou dat alle wijnen anders smaken? Ik leg het je uit.
Wijn heeft verschillende smaken en stijlen. En ik kan mijzelf goed voorstellen dat je van alle flessen die in het schap staan soms de bomen door het bos niet meer kan zien. Wijn heeft namelijk zoveel verschillende stijlen dat het lastig is om alle kenmerken uit elkaar te kunnen houden. En dan heb je ook nog eens al die verschillende druivensoorten. Laten we bij het begin beginnen. Wat is het verschil tussen de meest aangeplante druivenrassen van de wereld. En laten we het nog kleiner maken. We starten met de witte druivenrassen.
Sauvignon blanc
Ben je team Sauvignon blanc? Maar waarom? Sauvignon blanc heeft veel herkenbare eigenschappen qua smaak. En veel mensen vinden deze smaak erg aangenaam. Wat te denken van de hoge zuurgraad waar deze druif om bekend staat. Sauvignon blanc staat veel aangeplant in gebieden waar het wat koeler is. Denk aan het noorden van Frankrijk - loire, Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en de kustgebieden van Chili. Door de koelte van het klimaat verkrijgt de druif de nodige zuren. Deze zuren proef je ook terug in de wijn. Als je een Sauvignon blanc in je glas hebt zal je tonen van citrusfruit kunnen herkennen. Limoen en citroen bijvoorbeeld. Of heb je wel eens de fris zure appels geroken en geproefd? Bijvoorbeeld de Granny Smith appels. Hij warmer het klimaat hoe rijper de wijn wordt. Waar de zon meer schijnt zullen de zuren ontwikkelen naar een ander fruittoontje. Een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland staat bekend om haar passievrucht geur en smaak. Wel wat frisheid maar meer rijpheid in het fruit. Over het algemeen wordt de sauvignon blanc geschonken als dorstlesser. Heerlijke speelse zuren met een strakke smaak staan recht tegenover de rijpere Chardonnay druif. De meest aangeplante druif ter wereld.
Op zoek naar leuke Sauvignon blanc wijnen om eens te proberen?
Chardonnay
Het grote verschil met de Sauvignon blanc is dus de zuren. Maar vergis je niet in de Chardonnay. Deze kan ook een redelijke zuurgraad verstopt hebben in de smaak. Maar over het algemeen heeft de Chardonnay ten op zichte van de Sauvignon blanc rijpere tonen van fruit.
Misschien heb je al eens echt goed geproefd aan een Chardonnay. Als je even de tijd neemt om echt te ruiken en de geuren binnen te laten komen zal je meer gaan ruiken. En misschien kun je dan wel wat tonen van exotisch fruit ruiken. Mango, ananas en misschien wel wat bloemen. De Chardonnay heeft ook vaak een wat vettere smaak dan de frisse Sauvignon blanc. Dit maakt hem wat ronder in vergelijking met de sauvignon blanc.
Maar er zijn ook overeenkomsten! Want een Chardonnay uit een koeler klimaat (waar de tempratuur niet zo hoog wordt als andere delen.) kan ook hoge zuren geven. Denk dan eens aan de wereldberoemde wijnen uit Chablis. Deze wijnen worden ook gemaakt van 100% Chardonnay. Bekend om hun mineralitieit en hoge zuren.
Wil je juist een Chardonnay die vetter en ronder is. Zoek dan een wijn uit die een warmer klimaat heeft gehad. Bijvoorbeeld Australië of Zuid Afrika.
Op zoek naar diverse stijlen van Chardonnay? Kijk hier eens.
Wat eet je bij een Sauvignon blanc
Zoals je wijn is zou ik ook je gerechten op aanpassen. Sauvignon blanc vraagt om frisheid en zuren. Wat dacht je van asperges of geitenkaas. Veel gestoomde groenten zijn een leuke combinatie met de druif. Maar misschien een verrassing is toch wel sushi! Frisse salades met tonijn en kappertjes staat bij mij ook vaak op het menu naast een heerlijke frisse Sauvignon blanc.
Wat eet je bij een Chardonnay
Wijn-spijs technisch kun je veel kanten op met de Chardonnay druif. Zeker door de romige smaak van de wijn is combineren vaak een makkie. Wat dacht je van een romige kipschotel, vette zalm of aubergines? Als er nog een slokje Chardonnay in de fles zit kun je deze ook opmaken bij een romige kaas na het diner. Hoe voller de Chardonnay (lees houtopvoeding) hoe rijker het gerecht mag zijn.
Maar er is meer!
Gelukkig houdt de wijnwereld niet op bij twee verschillende druivenrassen. Gezien dat de Sauvignon blanc en de Chardonnay de meest voorkomende druivenrassen zijn vertel ik hier graag over. Maar ik wil je ook kennis laten maken met ‘nieuwe smaken’. Wellicht ben je al een goedgeoefende wijnproever, kenner of professional. Dan heb ik geen schokkende nieuwe ervaringen voor je. Maar wil je juist nieuwe druivenrassen ontdekken dan neem ik je graag mee op een ontdekkingsreis.
Houd je van Sauvignon blanc?
Probeer eens iets anders. Ga de uitdaging aan met jezelf en pak een keer een andere fles uit het schap. Want er is zoveel meer te proeven in de wijnwereld. Ik geef je graag tips zodat je naast de vertrouwde Sauvignon blanc een nieuwe smaak gaat ontdekken die in het verlengde liggen van jouw favourite smaak.
Waar de Sauvignon blanc bekend staat om haar hoge zuurgraad heb ik nog wel een aantal druiven die je eens kan proberen.
Wat dacht je van de Riesling druif? De koningin van de druiven wordt deze liefkozend genoemd in Duitsland. Vroeger vooral bekend om de juist zoetere stijl uit de Moezel. Maar juist de laatste jaren bekend van de strakke, droge smaak. Ook in deze wijn zal je de citrus smaken tegenkomen. Waar ik al eerder vertelde over granny smith appels, is deze ook zeer herkenbaar voor de riesling druif. Ook hier geldt de stelregel, hoe koeler het klimaat hoe frisser de wijn. Het fijne aan de riesling druif is dat deze twee gezichten heeft. Waar de ene kant de frisheid aanwezig is heeft de wijn een mooie toon van honing aan de andere kant. Zo worden de scherpe randjes van de zuren net even iets fijner.
Maar er is meer! Wellicht ken je deze al. De Gruner Veltliner. De favourite druif uit Oostenrijk. De witte druif die het meest is aangeplant in Oostenrijk heeft veel overeenkomsten met de Sauvignon blanc. Prachtige zuren met een frisse smaak. Echter heeft de Gruner Veltliner een lichte kruidige smaak in de finale. Of zoals de professionals zeggen…afdronk. Meest herkenbaar is de witte peper toon in de afdronk.
Misschien een onbekend alternatief maar zeker de moeite waard is de Albarino. De trots van het noorden van Spanje. Uit Rias Baixas komt deze knaller van een witte wijn. De Albarino druif hint ook weer naar de tonen van de Sauvignon blanc. Elegante zuren van appel, limoen en soms wat grapefruit. Doordat de wijngaarden dicht tegen de oceaan liggen komt er de nodige verkoeling. Dit hebben de druiven nodig in de warme zon van Spanje. Hierdoor verkrijgt de druif de nodige frisse tonen die je moeiteloos kan terug proeven in de wijn.
Ben je al enthousiast geworden over de mogelijkheden als alternatief voor de Sauvignon blanc?
Liever iets anders als een Chardonnay?
Het is niet voor niets de meest aangeplante druivenras van de wereld. In Bourgogne maken ze er de duurste wijnen ter wereld van. Bodem, temperatuur, traditie zorgen ervoor dat deze wijnen gemaakt van 100% chardonnay een ultieme smaak krijgen. Als je van deze stijl houdt is er echt wel meer te verkrijgen in de wereld die de moeite waard zijn om ook eens te proberen. Ik geef je graag een aantal opties voor een alternatief van de Chardonnay druif.
Viognier
Een van mijn persoonlijke favourites. De viognier is een druif die warmte nodig heeft. Deze warmte krijgt hij bijvoorbeeld in het zuiden van Frankrijk (Rhone vallei) of in Zuid-Afrika. De druif die een wat dikkere schil geeft leent zich goed voor deze warmte. Hierdoor verkrijgt zij de nodige rijpe tonen en lage zuren. Welbekende smaken van de viognier is het altijd aanwezige steenfruit. Wat is steenfruit? Perzik bijvoorbeeld, of abrikoos. De wijn heeft een lage zuurgraad, is rond en vet, en wordt afgemaakt met een bijzonder kruidige smaak. Persoonlijk een wijn om eens te proberen!
Garganega
Wie? Ja precies. De Garganega druif is relatief onbekend. Maar wie wel eens op vakantie is geweest in het noorden van Italië zal deze druif wel eens zijn tegen gekomen. De wijn wordt gemaakt in het gebied Soave. En dit ligt dichtbij het Gardameer. Waar smaakt de garganega naar? Het is een delicate wijn met veel tonen van geel fruit, amandelen en specerijen. De wijn leent zich goed om te blenden met de Chardonnay. Pas wel op! Goedkope garganega die gemaakt zijn om massa te maken kunnen vaak slap en dun overkomen. Als de wijnboer goed z’n best doet en lage opbrengst hanteert om de wijn te maken kunnen er verborgen pareltjes ontstaan die meer dan de moeite waard zijn om eens te proberen.
Ben je nieuwsgierig geworden over de verschillende druiven? Kijk dan bij de diverse links in het verhaal voor meer informatie. Natuurlijk mag je altijd langs komen in de winkel voor meer informatie.
Betel jouw favourite druivenras via de webshop om thuis te gaan proeven!