Scaia is niet zomaar een wijnmerk: het is een nieuwe manier van denken over wijn, in een land waar traditie grote waarde heeft. Uit de klassieke, historische wijnen Soave en Valpolicella ontstond de noodzaak om iets nieuws te creëren, dichter bij de eisen van jonge wijndrinkers en producenten. De gebroeders Castagnedi nemen je met hun Scaia wijnen graag mee op een klassiek avontuur in een modern jasje!

Het geboortehuis van Scaia

Armando, Tiziano, Paolo en Massimo Castagnedi zijn de eigenaren van Tenuta Sant’Antonio, het geboortehuis van de Scaia wijnen. Hun verhaal begon in 1989 in de wijnstreek Veneto waar de beroemde wijnen Amarone, Valpolicella en Soave worden geproduceerd. In 2006 startten ze in aanvulling op hun bekende assortiment het merk Scaia.

Door dit nieuwe merk Scaia te noemen, verwijzen ze naar de grondsoort die ze in hun wijngaard hebben – een kalkachtige, korrelige grond die gemakkelijk uit elkaar valt. ‘Scaia’ is in het Veronese dialect een uitdrukking waarmee stukken Parmigiano Reggiano worden aangeduid die lijken op de kalkhoudende kiezels en rotsen die in de streek te vinden zijn. De bodem van Scaia zorgt voor een hogere zuurgraad en een krachtiger kersenfruitkarakter in de wijnen.

Met Scaia creëren de broers Castagnedi wijnen met een eigen karakter en een grote persoonlijkheid, maar wel met een moderne twist. De druivenrassen die worden gebruikt zijn een mix van inheemse en internationale druiven en daarmee krijgen lokale tradities een unieke moderne wending.

 

Scaia wijnen: ideaal voor elk moment

Niet alleen de witte maar ook de blauwe druiven worden ontsteelt en ondergaan een koude schilinweking. Hierdoor zijn de wijnen fris, soepel en sappig, en zitten ze boordevol verse fruitaroma’s. De opvoeding vindt plaats in roestvrijstaal, zodat al die fruitaroma’s behouden blijven en uiteindelijk ook in je glas terecht komen.

Scaia Bianca

De Scaia Bianca komt van vulkaangrond en is een heerlijk geurige wijn met aroma’s van bloemen, ananas, grapefruit en sinaasappel. Ook proef je een vleugje appel, peer, mango en zelfs iets van banaan. Koel geschonken is dit een heerlijk aperitief of een goede begeleider van voorgerechten met vis, groenteschotels of uiteraard Italiaanse pasta of risotto.

Scaia Rosato

De Scaia Rosato is een prachtig voorbeeld van een inheemse druif met een moderne twist. Deze kersenrode rosé is gemaakt van 100% rondinella druiven en heerlijk voor bij salades, pasta’s, gevogelte en barbecue. Denk bij deze rosé aan smaken van rozen, frambozen en een fijne kruidigheid.


Scaia BiancaScaia RosatoScaia Paradiso
Scaia Rossa Corvina

Op zoek naar een allemans vriend? Dan is de Scaia Rossa Corvina een goede keuze. Met aroma’s van bessen, pruimen, bramen en framboos weet je zeker dat het een succes is. De wijn is fris en fruitig en heeft ook een goede hoeveelheid tannine. Ideaal om op een doordeweekse dag van te genieten met een stukje kaas, pasta of gegrild vlees.

Scaia Paradiso

De krachtpatser van de vier. Door de blend van corvina, rondinella en corvinone aan te vullen met cabernet sauvignon heeft deze wijn smaken van zwart fruit en peper. Omdat de wijn een jaar lang rijpt op eikenhouten vaten krijgt hij ook smaken van zoethout, cacao en tabak. Volle maar zachte wijn met een fluwelen structuur. Hier kun je echt mee uitpakken!