Menu
0
22Aug2019
Verschillende types van wijn

Verschillende types van wijn

Door: Ben ScheffersReacties: 0

Verschillende types van wijn

Denk jij alle type van wijn al te kennen. Schrik niet maar er zijn meer dan 200 verschillende stijlen bekend qua wijn. Dus je hebt nog een lange weg te gaan als je een heuse expert wilt worden in de grote wijnwereld. Ik de onderstaande tekst zal ik je een beknopt uitleg geven over de bepaalde stijlen en achtergronden hiervan. 

De 'Big 5' stijl van wijn

Alle wijnen kunnen in 5 hoofdcategorieën onderbrengen. Onder elke groep zijn er honderden verschillende stijlen en druivenrassen met elk hun uitzonderlijke kwaliteiten en smaak variaties. 

Rode wijn Stille rode wijn gemaakt van blauwe druivenrassen. Deze kunnen variëren van licht tot zeer donker en van strak droog tot zoet.

Witte wijn Een stille wijn gemaakt van groene/witte druiven en soms zelfs van blauwe druiven! Smaak kan variëren van rijk en romig tot aan strak en fris.

Rosé wijn Stille wijn van blauwe druivenrassen die geproduceerd wordt door het vervroegd onttrekken van de schilletjes tijdens de fermentatie. In bepaalde gebieden wordt rosé wijn gemaakt door het blenden van witte wijn met rode wijn. Zowel droog als zoete stijlen zijn er te koop als rosé. 

Mousserende wijn Een bijzondere manier van wijn maken. Dit heeft te maken met een tweede fermentatie op fles die zorgt voor de bubbeltjes in de wijn. Mousserende wijnen zijn er in alle soorten. Rood, wit, rosé. Maar ook van strak droog tot aan erg zoet.

Versterkte wijn Een manier van wijn maken door toevoeging van alcohol. Over het algemeen dessertwijnen. Ook deze categorie kan van strak droog zijn (sherry) tot aan bijzonder zoet.

 

 

Zoetgehalte

In de 5 stijlen van wijn die hierboven benoemd staan kun je 3 levels van Zoetgehalte aanhouden die onderscheid maken. De meeste wijnen vallen in deze 3 subcategorieën.

Droog Een droge wijn wordt geproduceerd als alle druivensuikers in een druif kunnen worden omgezet naar alcohol tijdens het fermentatieproces, Sommige droge witte wijnen kunnen nog een tikje restsuiker overhouden maar dat zal geen groot effect hebben op een zoete beleving. 

Off Dry half zoet ook wel genoemd. Dit was vroeger een belangrijke categorie voor de Nederlanders. Denk aan moezel met ijs of liebfraumilch. De bekendere licht zoete witte wijnen. Maar ook de kabinet wijnen die geproduceerd worden in Duitsland met als druif de riesling staan bekend om de mooie balans in zoet en zuur. 

Zoet Een verzoete wijn heeft nog veel restsuikers na het fermentatieproces. Als de wijn niet is aangevuld met alcohol (versterkt) dan hou je meestal een lager percentage alcohol over in de wijn. Een mooi voorbeeld is de Moscato d’asti wijnen uit Piëmonte met een alcoholpercentage van 5,5%.

 

Koppel je druif aan een smaak

Wil je een echte wijnkenner worden een meesterproever? Dan moet je vaak oefenen. Simpel toch? Leer de eigenschappen van een druif goed uit je hoofd door middel van wijnboeken. Hierin staat beschreven wat de fruiteigenschappen zijn die je kan terugvinden in elke druif. Onthoud dit goed als je wijn gaat proeven. Probeer zo het fruit te herkennen en te koppelen aan een druivenras. Het klinkt mega moeilijk maar als je dit vaak oefent zal je zien dat het steeds makkelijker begint te worden. Ook een leuke tip! Ga eens naar de groenteboer en ruik eens aan alle fruitsoorten die er liggen om je referentiekader op te bouwen. 

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.