Menu
0
25Sep2019
Welke wijn bij chocolade?

Welke wijn bij chocolade?

Door: Ben ScheffersReacties: 1

Welke wijn bij chocolade?

Wie houdt er niet van…chocolade. Een perfecte snack als dessert of gewoon zo op de bank tijdens een filmpje wanneer je opgekruld in een dekentje ligt. Wijn en chocolade liggen dichterbij elkaar dan je zou verwachten. Allebei worden ze gezien als lust opwekkende producten. Dus een ideale combinatie voor een heftige avond!

Maar om de smaken in perfecte harmonie te laten overvloeien is nog niet zo makkelijk. Om een geweldige smaakbeleving te creëren kun je niet zomaar elke wijn bij chocolade serveren. Je kunt niet een prachtige droge rode wijn schenken bij donkere pure chocolade. De wijn zal meteen bitter en stevig zuur gaan worden. Zowel in chocolade als in rode wijn zitten bepaalde stoffen (flavonolen) die met elkaar gaan botsen in je mond. Met het gevolg dat de smaken de verkeerde kant op gaan. Een zeer onprettige beleving.

Maar het kan ook goed gaan! Gelukkig maar. En hoe kom je hierachter? Veel proeven is mijn advies. Maar je kan ook deze blog verder lezen voor wat basis tips om zelf thuis een leuke tasting te organiseren voor vrienden, familie of je geliefde…

Melk chocolade

Een goede kwaliteit melkchocolade is normaal gesproken ongeveer de helft chocolade en de andere helft room. Het extra hoge vetgehalte van de room zorgt ervoor dat dit de makkelijkste wijn-spijs combinaties worden. Hieronder een paar leuke opties.

Ruby port – Een elegant fruitige rode port die de zachte tonen van kruidigheid en rood fruit naar voren laat komen in combinatie met de chocolade. Ook heerlijk bij chocolademousse.

Brachetto d’Acqui – Deze mousserende wijn uit het noorden van Italië, Piëmonte is weeldig en mooi rijk van smaak. Een prachtige lichte begeleider van je melkchocolade.

Recioto della valpolicella – Een zeldzame maar o zo lekkere dessertwijn uit dezelfde streek als de Amarone wijn. Een waar feestje!

Banyuls of Maury – Waar in het zuidelijkste puntje van Frankrijk de grens van Spanje bijna zichtbaar is worden de mooiste dessertwijnen geproduceerd. In het dorp Maury en Banyuls worden deze rode dessertwijnen gemaakt die al een prachtige chocolade smaak hebben met een fluwelen kruidigheid.

 

Donkere chocolade

De bitters zijn hier erg belangrijk voor de smaak. Niet alleen voor de chocolade maar ook in de wijn. Dit zijn de echte smaakmakers van de wijn-spijs combinatie. Je bent op zoek naar het perfecte balans in smaak.

 

Vin Santo del Chianti – Rijke, zoete smaak van kaneel, noten en bessen. Toch een fris zuurtje en een verlegen bittertje.

Pedro Ximinez – Het zuiden van Spanje staat bekend om de sherry. Deze rijpe stijl gemaakt van de PX druif mag je drinken met kleine slokjes! Zeer dikke stijl wijn als een soort stroop met veel zoete tonen en kruidigheid. Heerlijk bij chocolade maar ook bij een kopje espresso.

Heerlijke PX Sherry voor thuis?

Port -  Misschien de meest voor de hand liggende combinatie is Port. Rijp fruit met een kaneel achtige toon maakt prachtige combinaties met hoge cacao concentratie.

Heerlijke port voor thuis?

Witte chocolade

Eigenlijk hoort deze chocolade niet thuis in het rijtje, stiekem is het officieel geen chocolade. Maar het is wel erg lekker in combinatie met wijn. Misschien wel de lekkerste. Je kunt veel kanten op met deze stijl. Van een mooie ronde Pinot Noir tot mierzoete wijn.

Moscato d’Asti – De licht mousserende wijn uit het noorden van Italië verstrekt de smaak van fruit in de wijn en geeft de chocolade de nodige vettigheid.

Kijk hier voor een prachtige Moscato d'Asti

Ijswijn – Iets heel bijzonders is ijswijn. Een rijke zoete smaak van rijp exotisch fruit wat versterkt wordt door de romigheid van de chocolade.

Brachetto d’Acqui – Waanzinnige combinatie van fruit en chocolade. Subtiel en toch aanwezig!

 

Het beste wat je kan doen is het gewoon zelf proberen. Ervaar wat een wijn met de smaken van de chocolade doet…Denk aan structuur en aan versterking van de smaak. Ga op ontdekking en leer wat smaken kunnen doen samen. Maar doe dit in gezelschap. Chocolade is net als wijn een product wat mensen kan verbinden. Dus geniet er samen van!

 

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.