Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Anselmo Mendes

Het wijnhuis: Anselmo Mendes

Anselmo Mendes is een van Portugals iconische wijnmakers. Hij is een van degenen die begrijpt dat Portugal een prachtige diversiteit kent, zowel in druiven als in wijnstreken. Op basis van zijn kennis, maar ook zijn intuïtie en natuurlijk de modernste technologie, weet hij het beste te halen uit wat Portugal te bieden heeft. Hij heeft zo’n beetje overal in Portugal wijn gemaakt, maar ook daar buiten. Van de Vinho Verde tot de Alentejo, in de Douro en in Dão, maar ook op de Azoren, in Brazilië en in Argentinië. Als consulent heeft hij diverse succesvolle  projecten onder zijn hoede, zowel in Portugal als daarbuiten. Dat heeft hem een onschatbare kennis en know-how opgeleverd, die hij daarna is gaan toepassen bij zijn eigen project in de Vinho Verde, de meest noordelijke en meest regenachtige wijnstreek van Portugal. Anselmo Mendes heeft zich inmiddels bewezen als wijnmaker, door in elk gebied waar hij werkt zijn passie te volgen, door te luisteren naar de stem van het land, en daarmee de beste wijn te maken die je op die plek kunt creëren.

Hier in de Vinho Verde, zijn eigen streek, werkt hij met de –in zijn ogen- drie belangrijkste druiven van de streek: alvarinho in het dal van de Minho, loureiro in het dal van de Lima en avesso uit het Douro-dal. Van deze drie druiven is de alvarinho zijn ware en grote liefde. In deze druif heeft hij meer tijd en toewijding gestoken dan in enige andere druif, met als doel zijn kenmerken en mogelijkheden perfect te kennen, en daar zijn voordeel mee te doen in de wijngaard en in de kelder. Hij begon voor het eerst te werken met de alvarinho in 1998, in Monção and Melgaço, de befaamde streek aan de Minho, helemaal in het noorden, tegen de Spaanse grens aan. Zijn wijnbedrijf in het dal van de Minho is een plek om te experimenteren en om allerlei research te doen. Hier krijgt de passie van Anselmo Mendes voor de wijn en deze regio vorm. Het is de plek waar hij de wijnen en zijn werk opnieuw uitvindt, met als doel voor elke wijn een volledig eigen expressie geven. Wijn als een cultureel product, waarmee het karakter van de herkomst zo goed mogelijk tot uitdrukking wordt gebracht.

Voor zijn innovatieve aanpak heeft Anselmo Mendes veel erkenning gekregen, zowel in Portugal als daarbuiten.  Tot zijn innovaties behoren het vergisten van alvarinho op houten vaten en het gebruik van traditionele vinificatie-technieken, zoals het vergisten van de druiven op hun schillen. Methodes die wijnen opleveren die nét even anders zijn en tussen de witte wijnen opvallen door hun eigenheid. ‘Durf anders te zijn’, dat zou het motto kunnen zijn van Anselmo Mendes.