Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Azienda Agricola Fratelli Tedeschi

Het wijnhuis: Azienda Fratelli Tedeschi

Tedeschi is een van de onbetwiste toppers van de Valpolicella. Niet alleen de wijnen van gedroogde druiven, maar ook de ‘gewone’ Valpolicellas mogen gelden als specialiteiten van het familiebedrijf Tedeschi. Vader Renzo heeft de zaken inmiddels overgedaan aan zijn zoon Riccardo, die nu de puntjes op de i zet. Deze net nieuw aangetreden generatie geeft het bedrijf nog wat extra impulsen, bijvoorbeeld met een verrassende nieuwe Valpo­li­cella. Mede door een rijping van een maand of acht, tien op Frans eiken wordt door Riccardo een onherkenbaar krachtige Valpolicella gecreëerd, iets totaal anders dan de lichte wijn die we gewend zijn. Deze wijn is afkomstig van de eigen wijngaard Fabriseria, waarvan in topjaren overigens een fantasti­sche Amarone wordt geoogst.

Tedeschi maakt een breed scala aan wijnen, niet alleen rood, maar ook wit op basis van druiven uit aangrenzende streken als Soave en Bianco die Custoza. Een deel van de druiven wordt aangekocht bij andere producenten. In dat geval oefent Tedeschi gedurende het groeiseizoen intensief toezicht uit op de gang van zaken in de wijngaard. De beste wijnen zijn afkomstig van eigen wijngaarden uit het hart van de streek, de Valpolicella Classico. Met enkele andere producenten zet Tedeschi zich in voor strengere regels voor Valpolicella, Amarone en Recioto. Terecht is men hier van mening dat wijnen op basis van te hoge opbrengsten, afkomstig uit de vruchtbare Po-vlakte, de DOC Valpolicella eigenlijk onwaardig zijn. En deze wijnen passen zeker niet bij het perfectionisme van bijzondere Valpolicella-producenten als Fratelli Tedeschi.

Het gebied: Valpolicella

Al in de Romeinse tijd stonden er in Valpolicella druiven aangeplant voor de wijnbouw. De nabijgelegen stad Verona was een belangrijk Romeins centrum en is nu nog in het trotse bezit van een van de mooiste Romeinse amfitheaters van Italië. ’s Zomers stromen de mensen van heinde en verre toe voor de klassieke opera’s die hier worden uitgevoerd. Helaas heeft het imago van Valpolicella als wijnstreek in de voorbije decennia nogal te lijden gehad van producenten die het met de kwaliteit niet al te nauw namen. Inmiddels is er sprake van een kentering, geïnspireerd door enkele topbedrijven, die er alles aan doen wijnen te maken van een voorbeeldig niveau.

Valpolicella geniet de meeste bekendheid als lichte rode zomerwijn, even gekoeld de perfecte drank voor de vele toeristen aan de oever van het nabijgelegen Lago di Garda. Maar behalve deze ‘gewone’ Valpolicella worden in de mooie heuvels ten noorden van Verona bijzondere wijnen gemaakt op basis van gedroogde druiven. De druiven worden geplukt als ze nog niet al te rijp zijn, waarna ze op een goed geventileerde zolder in kistjes te drogen worden gelegd. Dat drogen duurt enkele maanden, tot zelfs in januari van het jaar er na. De druiven die het langst drogen worden verwerkt tot een zoete wijn: Recioto di Valpolicella. Deze zoete wijn werd ook al door de Romeinen gemaakt. De druiven die iets korter rijpen bevatten iets minder suiker, en dat maakt ze bij uitstek geschikt voor het maken van de droge variant: Amarone di Valpolicella. Unieke wijnen, die Valpolicella tot een uniek wijngebied maken, eigenlijk zelfs een beetje miskend