Menu
0

Badet Clement & Co

Geen producten gevonden

Ga verder met winkelen

Het wijnhuis: Badet Clement/Saint-Seine

Het succes van het ‘Pays d’Oc’ heeft inmiddels ook veel investeerders aangetrokken van buiten de streek. Wijnhuizen in bekende streken als de Bourgogne en de Bordeaux zien hier veel mogelijkheden. Het geld dat ze met hun dure wijnen hebben verdiend steken ze zo in bedrijven die betaalbare wijnen maken voor een groot publiek van liefhebbers. Een van die bedrijven die dat met enthousiasme doet is het uit de Bourgogne afkomstige Badet Clement & Co. Badet Clement werd in 1995 opgericht door Catherine en Laurent Delaunay, twee jonge wijnmakers in de Bourgogne. Zij deden hun ervaring op door stages in de Nieuwe Wereld, waarna ze hun wijnpassie kwijt wilden in een eigen bedrijf. Ze noemden dit bedrijf naar het huis dat hun grootvader kocht in de jaren dertig. Een van de lessen die ze geleerd hadden bij hun opleiding in de Nieuwe Wereld was het benutten van de mogelijkheid van het produceren van merkwijnen van kwaliteit. Vanuit Badet Clement zijn ze zich gaan toeleggen op het produceren van Franse merkwijnen, met het doel deze op grote schaal te exporteren. Voor Frankrijk een revolutionaire benadering van het wijnmaken. Maar ook één die langzamerhand meer en meer wordt gezien. De voordelen zijn evident. Door niet zelf wijngaarden te bezitten, of door maar een deel van de wijngaarden te bezitten, creëer je meer flexibiliteit. Je kunt door druiven aan te kopen, en eventueel wijn, je aanbod van jaar tot jaar gemakkelijker aanpassen aan de vraag.

In 2003 waren Catherine en Laurent klaar voor de grote stap. Badet Clement & Co nam DVP over, Domaines & Vins de Propriété Bourgogne, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de marketing van wijnen van onafhankelijke producenten in de Bourgogne. Als verlengstuk van de verkoop werd Cellar Door Selection opgezet, een eigen nationale wijnimporteur in de V.S. In 2005 volgde de stap naar de Languedoc-Roussillon, met de aankoop van Abbotts, een bedrijf in de Minervois, gespecialiseerd in het maken van hoogwaardige appellationwijnen. Sindsdien is dat bedrijf uitgebouwd tot een belangrijke producent van Languedoc-wijnen, met ook een hoog aandeel Vin de Pays d’Oc, dan wel Pays d’Oc IGP. Het wordt ondersteund met merken als Les Jamelles en Douce Nature, een merk dat is gespecialiseerd in biologische wijnen. Het bedrijf is uitgegroeid tot een grote speler, met een productie van meer dan tien miljoen flessen, een eigen winery in de Minervois en vier wijnmakers die zicht houden op de boeren die de druiven leveren, de kwaliteit van de druiven en het hele productieproces, geholpen door een eigen laboratorium. Ook beschikt men over een eigen designstudio voor het ontwerp van etiketten en markeringmateriaal. De wijnen worden geëxporteerd naar maar liefst 40 landen.

Het label Saint-Seine is een onderdeel van deze fraaie portefeuille wijnen uit de Languedoc-Roussillon. Ze worden gemaakt onder de gepassioneerde leiding van wijnmaker Eric Moec. Zijn stijl van wijnmaken is gericht op elegantie en drinkbaarheid. Niet zwaar en zuidelijk, maar wijnen waarvan je zomaar een fles leegdrinkt. Ze zijn genoemd naar de monnik Saint-Seine, die leefde in de zesde eeuw op de oevers van de Seine, een naam die van keltische oorsprong is, als een verbastering van ‘Sequana’, een Keltische godin. Saint-Seine verbouwde allerlei gewassen voor zijn collega-monniken, en hij maakte ook wijn. Een mooie naamgever dus voor deze bijzondere wijnen uit het Franse zuiden, het heerlijke Pays d’Oc.

Het gebied: Pays d’Oc

Het Pays d’Oc is zo’n beetje het gebied van de onbegrensde mogelijkheden, uniek voor Franse begrippen. Want Frankrijk is een land van strikte regels, die ook streng worden gecontroleerd. Maar voor het maken van Vin de Pays d’Oc –en tegenwoordig Indication Géographique Protégée- zijn de regels een stuk ruimer gesteld dan voor wijnen met een appellation controlée. Domweg omdat het alleen op die manier mogelijk is om te concurreren met de wijnen uit de landen van de Nieuwe Wereld. Een verstandige strategie, want deze streek heeft alles in zich om daarin te slagen.

Dat heeft met een paar belangrijke factoren te maken. In de eerste plaats is het Pays d’Oc een enorm gebied, dat meerdere departementen beslaat langs de Middellandse Zee: Hérault, Aude, Pyrenées-Orientales en Gard. Deze grote streek beschikt over een ideaal klimaat, waarin alle druiven gemakkelijk en perfect kunnen rijpen. Er is hier een ruime aanplant van moderne en populaire druivenrassen uit andere streken, zoals chardonnay, merlot en cabernet-sauvignon. Druiven die het perfect doen in nieuwe wijnlanden als Chili, Australië en Zuid-Afrika. En voor druiven die niet van al te veel warmte houden, kan men altijd nog uitwijken naar de wat hoger gelegen hellingen, waar de nachten nog de nodige koelte kunnen brengen. Dat geldt natuurlijk vooral voor de witte exemplaren chardonnay en viognier, maar eveneens voor de merlot, die ook niet van te veel warmte houdt. Deze druiven staan aan de basis van voortreffelijke wijnen, die het kunnen opnemen tegen tal van wijnen -Franse of vreemde.

Vin de Pays d'Oc is speciaal in het leven geroepen om deze druiven van buitenaf een eigen herkomstbenaming te geven. Met veel succes. Het is inmiddels de meest geëxporteerde Franse wijn. Inmiddels is besloten de naam aan te passen aan de Europese regels, en dat is weer even wennen. Vanaf 1 augustus 2009 is het niet meer ‘Vin de Pays’, maar IGP (Indication Géographique Protégée). De wijn komt naast de AOC Languedoc, een gecontroleerde herkomstbenaming met veel stringentere regels. De benaming Pays d’Oc IGP, die kortweg “Pays d’Oc” genoemd zal worden, geldt zowel voor rood als voor rosé en wit. De opbrengst van de druiven voor deze wijnen (rendement) mag maximaal 80 hectoliter per hectare zijn. Verder moet het vinificatieproces binnen de Languedoc en Roussillon plaatsvinden en mag de naam “Pays d’Oc” eventueel gevolgd worden door de naam van de gebruikte druivensoort(en). Voor de andere landwijnen geldt dezelfde nieuwe regelgeving.

In de meeste gevallen worden de wijnen gemaakt van één enkel druivenras, mono-cépage-wijnen zoals de Fransen ze noemen. In deze wijnen staat dan het karakter van deze druif centraal, daar moet hij naar ruiken en smaken. Dit, in combinatie met het klimaat, maakt dat snel de vergelijking met wijnen uit de Nieuwe Wereld wordt getrokken. Het heerlijke klimaat van deze streek, warm en droog, doet de rest. De populariteit van deze wijnen is groot, en heeft gezorgd voor het succes van de wijnen uit deze streek.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis

Product filters

Prijs
Min: €0
Max: €5