Het wijnhuis: Domaine Guillaman
Het Domaine Guillaman in Gondrin, in het hart van de Gascogne, op 150 km ten zuidoosten van Bordeaux. Eigenaar van het fraaie domein is Dominique Ferret, de zesde generatie wijnbouwers van dit familiebedrijf. Dominique beheert in totaal 26 hectare wijngaarden en heeft op zijn veertigste, al meer dan twintig jaar ervaring met het maken van wijn. De hellingen hebben een ideale ondergrond in de vorm van kalkhoudende klei. Door de regelgeving van de Vin de Pays is hij in staat een goede opbrengst van de wijngaarden te halen van gemiddeld 90 hectoliter per hectare. Dat maakt het mogelijk om de wijngaard ook op een economisch gezonde manier te exploiteren. De wijngaard is recentelijk aangeplant, gemiddeld 10-20 jaar geleden. Hij wordt op een ecologisch verantwoorde, moderne manier beheerd. Tussen de rijen staat afwisselend, dus om de rij, wel en geen bodembegroeiing. Op deze manier krijgen de druiven meer aromatische kracht en zo weet Ferret stress door watertekort te vermijden.
Uiteraard vindt ook de gisting van de geoogste druiven plaats volgens de modernste inzichten. Hij start met een inweking op de schillen van 12 uur, gevolgd door persing, en dan weer een zeer langzame maceratie van twaalf dagen op vijf graden Celsius. Pas daarna begint de echte alcoholische gisting. Deze moderne technieken zorgen voor een wijn met veel aromatische kracht. Dat effect wordt verder versterkt door een tankrijping van bijna twee maanden op de dode gistcellen, die ook nog smaakstoffen aan de wijn afgeven. Het zorgt voor heerlijke witte wijnen, die het domeinen al verschillende prijzen hebben opgeleverd op Concours Géneral Agricole van Parijs en de superprijs op het Concours des Vins de Gascogne van Eauze 2007.
Het gebied: Vin de Pays des Côtes de Gascogne
De afgelopen jaren heeft Frankrijk een enorme sprong vooruit gemaakt met zijn landwijnen. Deze betaalbare wijnen uit verschillende streken in Frankrijk hebben een groot succes op de exportmarkt. De Franse autoriteiten bedachten de Vin de Pays als alternatief voor tafelwijn, om een categorie wijnen te creëren tussen de appellationwijnen en de tafelwijnen in. De Vin de Pays gingen officieel van start op 13 September 1968. In 1970 werd het concept van de Vin de Pays ook op Europees niveau erkend, en werd het ingevoerd voor alle landen van de Europese Unie. Een voornaam verschil tussen Vin de Pays en tafelwijn is de geografische herkomst van Vin de Pays, eigenlijk net als bij een appellation. Alleen zijn de gebieden voor Vin de Pays veel groter en de regels voor het wijnmaken en welke druiven mogen worden gebruikt veel minder streng dan bij de appellation contrôlée. Men onderscheid een drietal soorten Vin de Pays: regionale, die meerdere departementen omvatten, zoals de Vin de Pays d’Oc –het bekendste voorbeeld. De kleinste versie is de zonale Vin de Pays, een klein gebiedje dat het recht heeft op de herkomstbenaming. Daartussenin is er de departementale Vin de Pays, die exact één department beslaat. Vin de Pays de Gascogne is daar een voorbeeld van. Vin de Pays de Gascogne mag komen uit het gehele departement Gers, in het zuidwesten van Frankrijk, ten zuidoosten van de stad Bordeaux. Gers is tegelijk ook het oorsprongsgebied van de Armagnac, een sterke drank die op dezelfde manier wordt gemaakt als Cognac.
De 'Côtes de Gascogne' werd officieel ingesteld op 25 januari 1982. Deze Vin de Pays was een welkome aanvulling op de productie van Armagnac, die eigenlijk al jaren onder druk staat. Op deze manier konden de witte druiven die voor de Armagnac worden gebruikt, ook worden gebruikt voor het maken van droge landwijnen. Omdat de witte druif Colombard verreweg de belangrijkste druif is bij de productie, is droge witte landwijn ook verreweg het belangrijkste product van deze streek. Met een productie die voor 91% bestaat uit witte wijn, 8% rood en 1% rosé, liggen de verhoudingen hier heel duidelijk. Met een totale productie van 830 000 hectoliter per jaar is de Gers het departement met de grootste productie van witte landwijn. Als we alle kleuren wijn meerekenen, is Gers het vijfde departement op de ranglijst. Gers is in staat maar liefst 100 miljoen flessen wijn per jaar te produceren.
Indrukwekkende getallen, en dan hebben we nog niet eens naar de exportcijfers gekeken. Maar liefst 75% van de wijnen die worden geproduceerd, wordt geëxporteerd. De wijnen zijn vooral populair in Noord-Europa, met hoge verkopen in Engeland, België, Nederland, Noorwegen en Zweden. De witte Côtes de Gascogne is wereldwijd een van de meest geëxporteerde Franse wijnen. Een ongekend succes voor een buitengewoon prettige en betaalbare wijn.