Menu
0

Domaine Vincent Girardin

Geen producten gevonden

Ga verder met winkelen

Het wijnhuis: Vincent Girardin

Vincent Girardin wordt gezien als één van de grote wijnmaak-talenten van de Bourgogne. Deze dynamische dertiger is de jongste telg uit een familie van louter wijnproducenten. Na de wijnbouwschool in Beaune (het 'Viti') gevolgd te hebben, liep hij stages bij bekende producenten om het vak geheel in zijn vingers te krijgen. Zijn dynamiek valt af te meten aan de uitbreiding van zijn bezit. In 1982 begon hij met 0,5 ha, inmiddels exploiteert hij al 45 ha. Inmiddels is hij verhuisd van Santenay naar Meursault, waar hij een ultra-modern complex heeft laten bouwen met allerlei aparte ruimten voor zijn witte en rode wijnen, afhankelijk van hun fase van ontwikkeling. Hij wordt inmiddels beschouwd als de best geoutilleerde producent van de Bourgogne!

Eén van de 'geheimen' van Girardin is het zoveel mogelijk beperken van de rendementen om zijn wijnen een maximale concentratie mee te geven. Bij het wijn maken past hij indien nodig nieuwe technieken toe, maar ook traditie staat bij hem hoog in het vaandel. Vroeger klom hij bij het maken van zijn rode wijnen dagelijks zelf in de gistkuipen om de koek van druive­nschillen en     -pitten met zijn voeten onder te dompelen om zo meer kleur en aroma in de wijn te krijgen. Tegenwoordig gebeurt dat door ultramoderne robots.

Zijn witte wijnen gisten in deels nieuwe eikenhouten vaten, waarin ze ook hun melkzure gisting ondergaan. Elke week tot tien dagen wordt de lie door de wijn geroerd: bâtonnage. Girardins witte wijnen munten uit door frisheid, zuiverheid en complexiteit. Die uit Santenay en Savigny-lès-Beaune hebben een uitstekende verhouding prijs/kwaliteit.

Girardins op gedeeltelijk nieuwe eikenhouten vaten opgevoede rode wijnen barsten van het fruit en vallen op door hun diepte en zachte tannines. Tot zijn specialiteit rekent men zijn wijnen uit zijn geboortedorp Santenay en die uit het Maranges-gebied.

Door de enorme vraag naar zijn wijnen –hij kon zijn oogstvolume wel een paar keer verkopen- besloot hij een paar jaar geleden zijn productie te vergroten door middel van de aankoop van druiven en most bij zorgvuldig geselecteerde producenten. Door deze productievergroting is zijn ster verder gestegen. Engeland en de VS zijn zijn belangrijkste exportmarkten. Zijn wijnen staan op kaarten van alle beroemde restaurants. Van Girardins productie gaat maar liefst 85% naar het buitenland. Girardin was ook de meest onderscheiden producent van Santenay. Zijn wijnen haalden de laatste jaren tientallen medailles op allerlei internationale wijnbeurzen.

Het gebied: Bourgogne

De Bourgogne is een van de bekendste en ook meest complexe wijnstreken van Frankrijk. Het is een enorm uitgestrekte gebied. De wijngaarden beginnen in het noorden, in de Chablis, bij Auxerre. Dan dalen we af naar het zuiden, waar wel het belangrijkste deel vinden, een groot gebied rondom het stadje Beaune, ten zuiden van Dijon, de Côte d’Or. Gaan we nog verder naar het zuiden, dan komen we in de Mâconnais en vervolgens ook nog de Beaujolais, een streek waarvan de wijngaarden zich bijna uitstrekken tot de stad Lyon. Elk deel heeft zijn eigen naam en wijnen met een eigen karakter. Wat de streken bindt is het gebruik van dezelfde druivenrassen: Chardonnay, Pinot noir en Gamay –naast nog een klein beetje Aligoté.

Chablis, het meest noordelijke gedeelte, maakt witte wijnen met een uitgesproken frisheid en mineraligheid, uitsluitend op basis van de Chardonnay. In de Côte d’Or, het gedeelte rondom Nuits-Saint-Georges (Côte de Nuits)en Beaune (Côte de Beaune), prachtige rode en witte wijnen met een uitgesproken elegantie en finesse. Rood is hier gemaakt van Pinot Noir, wit van Chardonnay. De Côte d’Or is op wijngebied het mooiste gedeelte van de streek. Hier ook zijn de boeren actief die de mooiste wijnen maken, zeker voor wat betreft de rode wijnen. Ten zuiden van het stadje Chagny volgt dan de Côte Chalonnaise, met wijndorpjes als Rully, Givry, Mercurey en Montagny. Hier komen wat steviger wijnen vandaan, met een meer boers karakter dan die uit de Côte de Beaune. We treffen hier eveneens rood en wit aan, en ook gemaakt op basis van Chardonnay en Pinot Noir. Iets verder naar het zuiden, ten westen van de stad Mâcon, komen we in de Mâconnais. Deze is vooral bekend om zijn witte wijnen, met als beroemdste de Saint-Véran en Pouilly-Fuissé. Deze wijnen en witte Mâcon en Mâcon-Villages worden gemaakt op basis van de Chardonnay. Rode Mâcon wordt gemaakt van Gamay-druiven. Gamay is ook de druif van de Beaujolais, waar hij heerlijke fruitige wijnen oplevert, die vooral bekend zijn als Beaujolais Primeur, maar die juist ook als niet-primeur-wijnen heel verrassende resultaten kunnen opleveren.

Daarmee is de Bourgogne een zeer veelzijdige streek, die door zijn bijzondere terroirs en zijn prachtige druivenrassen een zeer breed gamma van prachtige wijnen oplevert, van gewoon lekker tot de absolute wereldtop.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis

Product filters

Prijs
Min: €0
Max: €5