Menu
0

The Family Coppola

Geen producten gevonden

Ga verder met winkelen

Het wijnhuis: The Family Coppola

Francis Ford Coppola Winery

Waar wijn vroeger het exclusieve terrein was van wijnboeren, is het nu ook de speeltuin geworden van beroemdheden met een passie voor wijn. Regisseur Francis Ford Coppola, met grootse films op zijn naam als Apocalypse Now, is een wijnliefhebber van het eerste uur. Voor hem was de beslissing om een wijnbedrijf te kopen in het befaamde wijngebied Napa Valley dan ook een logisch gevolg van deze passie voor wijn. Eigenlijk was Coppola in 1975 op zoek naar een huis voor de zomermaanden, waar hij in de kelder wat wijn kon maken, zoals zijn grootouders ooit ook deden. Het maken van wijn is een traditie in de familie van Coppola gedurende verschillende generaties. Agostino Coppola, de grootvader van Francis Ford Coppola, maakte wijn in de kelder van zijn flatgebouw in New York. Hij gebruikte daarbij cementen vaten die hij zelf had gebouwd. Geen bijzondere wijnen, maar heerlijke wijnen voor elke dag, die iedereen lekker vond. 

Sinds het begin van deze eeuw worden in Geyserville, Sonoma County, in de Rosso & Bianco Winery wijnen gemaakt onder de naam Diamond Collection en Rosso & Bianco. Uiteraard als echte Coppola wijnen, met hoge kwaliteitseisen. De ingebruikname van deze nieuwe winery, met alle moderne technieken, heeft geleid tot een extra stap vooruit in de kwaliteit van de wijnen onder het Diamond label. Voor dit label wordt gewerkt met druiven uit de gehele kuststrook van Californië, waar ze worden aangekocht bij telers met wie langlopende contracten zijn afgesloten, zodat er de zekerheid is van een vaste en betrouwbare kwaliteit. Er is voortdurend overleg tussen wijnmakers en telers, om alle details van het wijngaardbeheer te regelen en om het exact juiste moment voor de pluk te bepalen. De wijnmakers lopen regelmatig door de wijngaarden, om met de toeleveranciers te overleggen en om het fruit zelf te proeven, uiteraard om de rijpheid en de smaak van de druiven te controleren. Want alle beslissingen zijn gebaseerd op de smaak van de druiven, niet op grond van de technische gegevens. Het is daarmee een reeks wijnen geworden die een perfecte afspiegeling is van de veelzijdigheid en de kwaliteit die Californië met zijn wijnen en druiven weet te bieden.

Gecertificeerde partners voor duurzaamheid en milieu.
De Francis Ford Coppola-wijnmakerij en de omliggende wijngaarden zijn beide gecertificeerd door de California Sustainable Winegrowers Alliance (CSWA). Dit certificeringsprogramma voor de hele staat biedt externe verificatie van de inzet van een wijnhuis voor duurzaamheid en omvat alle aspecten van de activiteiten, inclusief wijngaarden, wijnproductie, veiligheid van werknemers, milieueffecten en continue verbetering. Als een breder initiatief maakt Francis Ford Coppola Winery deel uit van de driefasen verbintenis van Sonoma County Winegrower om in 2019 de eerste 100% duurzame wijnregio te worden.

In een voortdurende inspanning om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, is het wijnhuis ook toegetreden tot het Green Power Partnership Program van de Environmental Protection Agency (EPA), dat hen erkent voor het verkrijgen van 33% van hun elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, zoals geothermie, zonne-energie en wind. In wezen wilt het wijnhuis hun koolstofvoetafdruk verkleinen met het equivalent van 266 personenauto's, of het energieverbruik van 115 huizen voor een jaar.

American Pioneer Wine

Het verhaal begint met een kleine bij die in een zwerm veranderde. De Coppola familie was onzeker wat te doen met een zwerm bijen op een accommodatie vol gasten. Zij deden wat ieder ander zou doen, googelen. En zo is de Vicepresident van de afdeling Finance & Operations gestart met haar eerste eigen bijenkast. Ze creëerde ook een gezonde leefomgeving voor de bijenvolken in en om de wijngaarden om zo meer bijenvolken te kunnen houden.

De Coppola familie houdt zoveel van bijen omdat ze een signaal zijn van algemene gezondheid en het milieu. Een gezonde bijenpopulatie zorgt voor een vruchtbare tuin en bloeiende planten. Het is voor dezelfde reden dat ze talloze vogelhuisjes en gewasbeschermingen hebben geïnstalleerd. Al deze dingen betekenen wel dat de familie op de lange termijn minder hinder moeten ondervinden. Minder ongediertebestrijding, minder bemesting, meer dekkingsteelt - dat betekent allemaal gezondere bodems, wat betere druiven betekent. Bovendien zijn het behoorlijk verbazingwekkende insecten en is hun honing ontzettend lekker!

Het gebied: Californië

Meer dan enige andere Amerikaanse staat is Californië hét Mekka van de wijn. Bijna 90% van alle Amerikaanse wijn komt uit Californië, en staten als Oregon en Washington State volgen op eerbiedige afstand. In Californië werden de eerste druivenstokken aangeplant in 1769. De eerste wijngaard werd aangelegd door Franciscaner monnik Junipero Serra bij een pas opgerichte missiepost in het uiterste zuiden van Californië. Toen er in 1848 in Californië goud werd gevonden trokken uit heel de wereld Fransen, Italianen, Duitsers en Engelsen naar deze ‘Golden State’. Helaas was de gouden toekomst maar voor enkelen weggelegd en zocht menigeen zijn geluk in iets wat hij in  zijn eigen geboorteland had geleerd: het verbouwen van druiven voor wijn.

Toch heeft ook Californië veel tegenslagen gehad. Vanwege de druifluis, de drooglegging en andere crises begon de wijnindustrie pas vanaf ongeveer 1970 echt te floreren. Vooral de drooglegging, het verbod op alle alcoholische dranken in de jaren dertig van de vorige eeuw, betekende vrijwel het einde van de Californische wijnindustrie. Toen kwam de oorlog en verstreken er decennia zonder serieuze wijnbouw. 

Voordeel was wel dat Californië daardoor een heel nieuwe start kon maken, met een volledig nieuwe kijk op wijnen. De immigranten brachten veel, vooral Franse druivenrassen mee naar Californië, waaronder Cabernet-Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Pinot Noir. Deze druivenrassen bleken goed bestand te zijn tegen de hoge temperaturen hier. Het was een van de eerste streken in de Nieuwe Wereld waar op een grote schaal werd gewerkt met “varietal wines”, wijnen op basis van één druivenras, waar Californië later zo bekend mee is geworden. Dit resulteerde in een grote vraag naar deze wijnen, eerst in Amerika zelf en lager ook in de rest van de wereld. Inmiddels zijn vele wijnstreken overgegaan tot de productie van dit type wijn, tot zelfs de Franse Languedoc aan toe. Voordeel was natuurlijk dat, anders dan in Europa, er geen wijnwetgeving bestond met allerlei regels voor het gebruik van bepaalde druiven, zodat volledig vrij kon worden geëxperimenteerd met deze nieuwe wijnen. 

De afgelopen jaren is echter de aanzet gegeven tot een nieuwe ontwikkeling. Californië heeft toch ook de kracht ontdekt van ‘terroir’, het samenspel tussen ondergrond, klimaat en alle andere externe omstandigheden, inclusief de hand van de wijnmaker. Vooral de invloed van de Pacific, met zijn koude golfstroom, speelt een belangrijke rol. In dalen waar in de middag een krachtige wind van zee komt te staan, door opwarming van het land, hebben het voordeel van een koeler klimaat. In de streken die grenzen aan San Francisco Bay, zoals Sonoma, Carneros en Napa Valley, komt daar nog de ochtendmist bij. Hoe dichter bij het water, des te langer de mist blijft hangen, en des te koeler is het klimaat. Dicht bij de baai gedijen Pinot Noir en Chardonnay. Diep in Napa Valley, verder van de baai af, gedijt juist de Cabernet-Sauvignon heel goed, omdat het daar beduidend warmer is. Alle wijnen van klasse zijn afkomstig uit de streken langs de kust, waar de oceaan verkoeling brengt. Hoe verder landinwaarts, des te hoger de temperaturen. Zo heeft ook Californië ontdekt dat het belangrijk is waar je de druiven plant, en dat dit grote invloed heeft op de kwaliteit en het karakter van de wijn. 

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis

Product filters

Prijs
Min: €0
Max: €5