TORRE ALTA
Met zo’n 280 kilometer doorsnee van oost naar west en ongeveer een derde van die afstand van noord naar zuid is Sicilië, een autonome regio van Italië, het grootste eiland van de Middellandse Zee. Er bestaat al meer dan tweeduizend jaar een levendige wijncultuur. Druiven voelen zich uitstekend thuis in het mediterrane klimaat, met volop zonneschijn en ieder jaar een constante neerslag die precies voldoende bijdraagt aan een optimale rijping.
Puglia, in het uiterste zuidoosten van Italië, is een warme en vruchtbare streek. Hier teelt men van alles, van citrusvruchten, olijven en tabak tot, uiteraard, druiven. Die druiven moeten dan wel bestand zijn tegen de hitte, en daarom blinkt Puglia vooral uit in rode wijnen. De laatste decennia zijn er grote kwaliteitssprongen gemaakt. Waar men vroeger, net als op Sicilië, enorme oogsten binnenhaalde die véél matige wijn opleverden, worden nu steeds betere wijnen gemaakt van inheemse druiven als primitivo, negroamaro en malvasia nera. De kracht en kruidigheid van deze wijnen doen wel eens denken aan de stijl van zware Rhônewijnen.
Het wijnhuis dat verantwoordelijk is voor Torre Alta is actief op Sicilië en in Puglia.