Bestel een doos van 6! ontvang 5% korting
Besteld voor 14.00? Morgen geleverd!
Gratis bezorging vanaf €50,00
Gegarandeerde kwaliteitswijnen
Passend wijnadvies

Gruber Röschitz Beerenauslese Chardonnay 2019

€24,50 Incl. btw
  • Koop 6 voor €23,28 per stuk en bespaar 5%
Beschikbaarheid:
Op voorraad (4)

Tonen van zoet geel tropisch fruit met hints van lychee, honing, verse vijgen en versuikerde sinasappelschillen. Zacht van structuur, met smaken van fruit. Een gebalanceerde smaak met een zijdezacht mondgevoel. De wijn doet denken aan kweepeer en abrikoze

Besteld voor 14.00? Morgen geleverd!
Gratis bezorging vanaf €50,00
Gegarandeerde kwaliteitswijnen
Passend wijnadvies

Informatie

 

Chardonnay Beerenauslese Organic 375ml

Tonen van zoet geel tropisch fruit met hints van lychee, honing, verse vijgen en versuikerde sinasappelschillen. Zacht van structuur, met smaken van fruit. Een gebalanceerde smaak met een zijdezacht mondgevoel. De wijn doet denken aan kweepeer en abrikozenjam.
Kleur Medium strogeel.
Geur Zoet tropisch fruit, lychee, honing, verse vijgen en versuikerde sinaasappelschillen.
Smaak Fruitig, doet denken aan kweepeer en abrikozenjam. Zijdezacht mondgevoel en een lange afdronk.
Serveertemperatuur 12-16℃
Serveren bij Mooi bij een fruitdessert met abrikozen, maar ook lekker bij blauwschimmelkazen.
Jaar 2019
Alcoholpercentage 11
Land Oostenrijk
Regio Weinviertel
Druif chardonnay
Volume 0,375
Productnummer 077331
Gruber Röschitz
 

 

Productbeschrijving
De chardonnay kennen we als een druif waar bijzondere droge witte wijnen van worden gemaakt. Een druif waarvan overal ter wereld bijzondere wijnen van worden gemaakt, in navolging van de grote wijnen van de Bourgogne. Maar bij het Weingut Gruber is er voor gekozen van de chardonnay mooie zoete wijnen te maken. Door de chardonnay lang te laten hangen, ontstaat edele rotting, waardoor een hoge concentratie optreedt van suikers en zuren. Ideaal voor het maken van heerlijke zoete wijn. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van Gruber’s Galgenberg en Hinterhols wijngaarden. De bodems van deze wijngaarden bestaan uit lössgronden. De druiven zijn heel zoet, waardoor bij de gisting nog flink wat restsuiker overblijft (136,4 gram per liter). Na de handmatige oogst, worden de druiven zachtjes geperst in de pneumatische pers. Het fermentatieproces vindt plaats in roestvrijstalen tanks onder gecontroleerde temperatuur van 22°C gedurende 60 dagen. Een gisting op roestvrij staal zorgt voor een wijn met heerlijk fruit en een zeer intens en krachtig zoet karakter.

 

Het wijnhuis: Ewald Gruber

Ewald Gruber heeft zijn familiebedrijf in het Weinviertel eigenhandig opgebouwd. Ewald Gruber zag en ziet het Weinviertel als Oostenrijks streek van de onbegrensde mogelijkheden. Hij zette het bedrijf op in een tijd dat de wijngaarden van Niederösterreich en Weinviertel DAC nog geen grote reputatie genoten. Het betekende dat je nog vrij gemakkelijk kon groeien door de aankoop van kwalitatief goed land voor de aanplant van wijngaarden.

Het wijngoed bevindt zich in het dorpje Röschitz, een van de beste wijndorpen van het Weinviertel. De ondergrond van de wijngaarden bestaat hier uit een kleilaag die ontstaan is uit graniet, en dus iets anders van karakter is dan de rijke lössgronden uit de omgeving. Het dorp is daarom vermaard om zijn wijnen op basis van grüner veltliner en riesling, die hier een bijzondere kracht en mineraligheid krijgen. Het microklimaat van Röschitz wordt duidelijk beïnvloed door de nabijgelegen Manhartsberg. De Manhartsberg is de afscheiding tussen het Wein- en Waldviertel, en dat zorgt voor een uitgesproken frisse bries in de nacht, waarmee mede het mineralige en frisse karakter van de wijnen van het dorp wordt verklaard.

Door de voortdurende uitbreiding van het wijngoed beschikt Gruber ook over historische wijngaarden zoals Stift Altenburg op de Manhartsberg en het befaamde Schloss Maissau. Inmiddels heeft het wijngoed een omvang van 80 hectare bereikt, en dat is flink voor een familiebedrijf. Dat is mogelijk omdat drie van de zes kinderen van Hermine en Ewald Gruber in het bedrijf actief zijn, zodat de taken kunnen worden verdeeld. Zoon Ewald jr. is sinds 2001 verantwoordelijk voor het werk in de kelder. Hij deed zijn opleiding aan de wijnbouwschool van Klosterneuburg en deed praktijkervaring op in Australië en Nieuw-Zeeland. Zoon Christian is verantwoordelijk voor het beheer van de wijngaarden, een taak die hij met passie vervult, overigens samen met zijn vader Ewald, wiens hart ook in de wijngaard ligt. Zij streven naar een perfecte harmonie tussen druif, bodem en klimaat. Bij de stokken die de druiven leveren voor de wijnen ‘Selektion’ en ‘Alte Reben’ worden de opbrengsten in de wijngaarden zeer laag gehouden, om wijnen te kunnen maken met een bijzondere kracht en veel karakter.

Het bijzondere team wordt gecompleteerd door moeder Hermine Gruber en dochter Maria. Hermine is verantwoordelijk voor de boekhouding en de logistiek. Een essentiële rol, want tegenwoordig stellen klanten steeds hogere eisen aan punctualiteit. Bovendien is de export de afgelopen jaren flink gestegen, en dat stelt ook hogere eisen aan de logistiek. Maria houdt zich bezig met de particuliere klanten die het domein bezoeken voor de aankoop van hun wijnen. Net als bij andere wijnen uit de streek is de verkoop op het domein traditiegetrouw heel belangrijk.

Door de twee actieve generaties is Ewald Gruber een bedrijf waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Vader Ewald heeft de ervaring, zorgt door zijn kennis van de wijngaarden en de verschillen tussen de expositie, ligging, ondergrond en microklimaat voor wijnen die voor een maximale expressie zorgen van hun terroir. In de kelder is Ewald jr. terughoudend met het gebruik van hout, om deze terroirexpressie te behouden. Door een opvoeding op de lie zorgt hij voor meer kracht en diepgang in de wijnen. Een mooi voorbeeld van de vernieuwingen op het domein zijn de wijnen die op de markt zijn gebracht onder de naam Pepp! Modern van smaak en al even modern in hun uitmonstering zullen deze wijnen bij uitstek een jong publiek van nieuwe wijnliefhebbers aanspreken. En dat is extreem belangrijk. Daarvan is men zich bij Gruber zeer bewust. Leve de nieuwe generatie!

Het gebied: Niederösterreich

Oostenrijk heeft het afgelopen decennium zijn naam weten te vestigen als wijnland van kwaliteit. Het begon met mooie witte wijnen, en inmiddels zijn ook de rode wijnen sterk in opkomst. Aan de basis van deze klassewijnen staan de bijzondere terroirs van Oostenrijk. Deze zijn net als in de andere landen van de Europese Unie ingedeeld in officiële wijngebieden. De bekendste Oostenrijkse wijngebieden zijn de Wachau, ten westen van Wenen, en Burgenland, tegen de Hongaarse grens aan.

Maar andere wijngebieden zijn in opkomst, en laten zien dat ook daar mooie wijnen worden gemaakt.

Niederösterreich is een van de drie Oostenrijkse deelstaten die zijn gedefinieerd als een aparte wijnstreek. Naast Niederösterreich staan de eerder genoemde deelstaat Burgenland en de deelstaat Steiermark als regionale wijnstreken in de boeken.

Aan de westkant van Niederösterreich vinden we de wijnstreken Wachau, Kremstal en het Kamptal. Dit zijn zeer belangrijke gebieden voor witte wijnen, die door hun bijzondere terroir en koele klimaat een prachtige diepgang en spanning hebben. Het zuiden heeft ook eigen herkomstbenamingen: Thermenregion en Leithaberg. Daar worden, op de drempel van het Burgenland, mooie rode wijnen gemaakt. De deelstaat Niederösterreich bevindt zich op de noordelijke oever van de Donau, ten noorden, maar ook ten oosten en noordwesten van Wenen, dus als een soort grote halvemaan om de hoofdstad heen, tot aan de zuidkant van de stad toe.

Deze bijzondere streek, van de Donau tot aan de grens met Tsjechië in het noorden en die met Slowakije in het oosten, is het grootste wijngebied van Oostenrijk. Het heeft door zijn omvang en ligging altijd een beetje in de schaduw gestaan van de grote namen, beroemde streken als Wachau en Kamptal.

Een deel van de wijnen uit Niederösterreich draagt de herkomstbenaming Weinviertel DAC of Weinviertel DAC Reserve (sinds 2009), op voorwaarde dat het wijnen zijn die gemaakt zijn van de populairste druif van dit gebied, de grüner veltliner.

De ondergrond in dit deel van Niederösterreich is anders dan in de Wachau en de heuvels zijn veel minder steil. Waar de Wachau vooral een ondergrond heeft met veel graniet, heeft Donauland vooral een bodem met löss, en is dus wat rijker en klei-achtig van karakter. In de ijstijden is deze diepe lösslaag gevormd, op de oever van een oerzee, die nu de perfecte bodem vormt voor de wijnstok. Deze bijzondere löss-laag is de grootste van midden-Europa. Alleen in de Verenigde Staten, in Iowa, worden ook zulke grote löss-formaties gevonden, en in China, waar de ‘gele’ rivier zijn kleur dankt aan door erosie weggespoelde gele löss. Het bijzondere van de löss is zijn hoge kalkgehalte. Dat zorgt voor wijnen met een sterke aromatische kracht, en die dan ook zeer karaktervol zijn.

 

Tags

Toevoegen
Gebruik komma's om tags te scheiden.

Gerelateerde producten

Heerlijke zwoele geur met veel tropisch fruit en een lichte muskaat-neus. De wijn heeft een volle zo
Een originele Chileense dessertwijn. De kleur is al mooi diepgaand, sprankelend en met een gouden gl
Een intense zoete wijn met een heldere strogele kleur. Deze Duitse wijn heeft verleidelijke geuren e
Zoet, maar fris met gekonfijt zwart fruit, pruimenjam, gedroogde vijg, rozijnen en zwarte olijven
Een heel verrassende, licht zoete Chardonnay, verleidelijk, heerlijk open, met boter, citrus en honi

Gratis bezorging

Bij besteding vanaf €50,00

Snelle levering

Voor 14.00 uur besteld, morgen in huis

Veilig online betalen

Ideal & Creditcard

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.