Bestel een doos van 6! ontvang 5% korting
Besteld voor 14.00? Morgen geleverd!
Gratis bezorging vanaf €50,00
Gegarandeerde kwaliteitswijnen
Passend wijnadvies

nederlands wijnpakket

€51,20 €46,50 Incl. btw
Beschikbaarheid:
Op voorraad (12)

Besteld voor 14.00? Morgen geleverd!
Gratis bezorging vanaf €50,00
Gegarandeerde kwaliteitswijnen
Passend wijnadvies

Informatie

Wijnbouw in Limburg is eeuwen oud, vermoedelijk al gebracht door de Romeinen. Het oudste bewijs van wijnbouw in Limburg – en daarmee ook van Nederland – komt uit 968. De Frankische koningin Gerberga woont dan in Meerssen en schenkt bezittingen in de streek aan de Abdij van Reims, waaronder haar wijngaarden op de Wijngaardsberg. Benedictijner monniken uit de Champagne komen naar Meerssen, stichten de Proosdij en gaan de wijngaarden bewerken.
 

gerberg

Rond 1500 wordt het kouder, de kleine ijstijd begint, wijnbouw krijgt het moeilijk en blijft alleen bestaan op de beste plekjes, waaronder de Wijngaardsberg. Maar in 1800 wordt ook die wijngaard gerooid als de Franse bezetters de Proosdij opheffen en de monniken naar Duitsland vluchten. De schroefspindel van de oude wijnpers hebben we nog en in het bos van Waterval zijn de oude terrassen nog zichtbaar.
 

Sinds begin 19e eeuw wordt het weer warmer. Maastricht heeft tegenwoordig het klimaat van Dijon, hoofdstad van de Bourgogne, in de jaren ’70. Warm genoeg voor mooie wijn dus. In 2002 keert de druivelaar terug op de Wijngaardsberg. Eerst nog bescheiden, een halve hectare met Pinot Gris en Auxerrois. Dat gaat goed en de wijnen van Domein de Wijngaardsberg vallen al snel in de prijzen. In 2008 wordt flink uitgebreid met 1,5 hectare Pinot Noir en Chardonnay. In 2010 volgt een spectaculaire terrassen wijngaard met Pinot Gris en in 2013 planten we nog meer Chardonnay en Pinot Noir aan. Het domein is nu 3 hectare groot.

WIJNMAKEN

Goede wijn ontstaat in de wijngaard, wat niet in de druiven zit kan de wijnmaker er ook niet uit halen. Onze stijl van wijn maken is eenvoudig, transparant, wij willen een venster bieden op de wijngaard zelf. Geen foefjes en trucjes, wél heel nauwgezet en precies werken. Wijn maken in dienst van de natuur.
 

 

 

Dat een druif moet lijden ( “la vigne doit souffrir” ) is een fabeltje, voor gezond fruit is een gezonde wijnstok nodig. Maar al te makkelijk moet de stok het ook niet hebben. Niet te veel water dus en zeker niet te veel mest.
 

Onze stokken staan dicht bij elkaar en moeten dus diep wortelen. Tussen de rijen houden we juist meer ruimte, zodat zon en wind mooi bij de druiven kunnen. We zijn zuinig met mest, alleen mineralen die met de geoogste druiven uit de wijngaard verdwijnen vullen we weer aan. Het snoeihout blijft in de gaard, het wordt versnipperd en kan zo voedsel terug geven aan de stokken. De opbrengst houden we laag door elk trosje te halveren. Een hels karwei maar je krijgt zo wel de maximale concentratie in het sap.
 

In oktober wordt er geplukt! De oogst is een feestje, het is bijna altijd goed weer, er is vlaai, lekker eten en wijn, gepraat en gelach.

Voor de witte wijn worden de druiven eerst ontsteeld en dan voorzichtig geperst in onze hypermoderne, computer gestuurde pers. We laten het sap eerst klaren en dan gaan onze beste vriendjes aan de slag: de gistcellen. Gist zet suiker om in alcohol en daarbij ontstaan ook allerlei mooie aroma’s. Het is belangrijk dat de gistcellen het naar de zin hebben. We vertroetelen ze dus echt, regelen de temperatuur heel precies en geven speciale gistvoeding.
Na de gisting gaat de jonge wijn, nog troebel van rondzwevende gist, naar een ander vat. De Auxerrois en Pinot Gris rijpen in roestvast staal, de Chardonnay voor 50% op Franse eikenhouten barriques. Na 8 tot 16 maanden filteren en bottelen we de wijn en kan het genieten beginnen!
 

Rode wijn maak je door sap en schillen van blauwe druiven samen te vergisten. De rode kleur komt uit de schil, net als veel smaakstoffen. Sap en schillen worden voortdurend gemengd voor een optimale extractie. Als de smaak naar onze zin is persen we de druiven en gaat de wijn op vat om 16 maanden te rijpen. Voor onze pinot noir zijn daarbij alleen de beste bourgondische barriques goed genoeg.

PINOT GRIS

Pinot Gris stamt af van Pinot Noir maar heeft minder kleur in de schil.
Pinot Gris wordt dan ook meestal voor witte wijn gebruikt.
Vooral bekend uit de Elzas waar hij volle, krachtige wijnen levert en het Italiaanse Zuid-Tirol waar hij frisser en eleganter is.
 
Onze Pinot Gris is intens en vol: citrus, wit fruit, steenvruchten en vaak wat noot. Mooie concentratie en lengte, rijpe zuren en een heel subtiel restzoet.
Pinot Gris kan jong gedronken maar mag ook even liggen; de wijn ontwikkelt dan mooie honing en noot aroma’s.
 
Bij paté, ganzenlever, schaaldieren of gedroogde ham.

AUXERROIS

Auxerrois is een oude kruising van Pinot en Gouais Blanc, afkomstig uit Auxerre bij Chablis.
Auxerrois heeft vriendelijke zuren en geeft aromatische, uitnodigende wijnen.
Er zijn sommeliers die beweren dat de mooiste Auxerrois ter wereld uit Limburg komt, u hoort ons dat niet ontkennen.
 
Een elegante wijn, aromatisch en fruitig. Een vleug citrus, rijpe rode appel, peer en meloen. Frisse, eetlust opwekkende zuren afgerond met een piepklein zoetje.
 
Bij salades, asperges en lichte visgerechten. Heerlijk als aperitief.

PINOT NOIR

Pinot Noir, koningin van de blauwe druiven. Afkomstig uit de Bourgogne waar het dé druif voor rode wijn is. Een prima donna in wijngaard en kelder, maar wat kan ze mooi zijn! Pinot Noir doet het het best in een koel klimaat en geeft dan wijn met een unieke combinatie van elegantie en complexiteit.
 
Onze Pinot Noir heeft die kenmerkende neus: framboos, kers, aardbei en amandel. De barrique rijping ondersteunt dit mooi met decente hout aroma’s. Mooi open bouquet. We horen wel eens dat onze Pinot Noir het midden houdt tussen Bourgogne en Duitse Spätburgunder. Vinden wij niet erg.
 
Mag jong gedronken worden “op het fruit” maar kan ook heel fraai ouderen.
Drinken bij patrijs en ander wild gevogelte, coq au vin of kalfsvlees.

Gratis bezorging

Bij besteding vanaf €50,00

Snelle levering

Voor 14.00 uur besteld, morgen in huis

Veilig online betalen

Ideal & Creditcard

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.