Menu
0

Amarone wijn

Alles wat je wilt weten over de bijzondere Amarone rode wijn

Amarone rode wijn komt van de naam Amarone della Valpolicella. Heb jij iets bijzonders te vieren, zoals een jubileum of promotie? Dan is het wellicht een goed moment om de Amarone rode wijn te openen. Deze wijn is zeer exclusief en echt geschikt voor de speciale momenten in het leven. De hoge kwaliteit van de wijn komt dan ook terug in het prijskaartje dat eraan hangt, maar bij speciale gelegenheden is hij het meer dan waard. De wijn komt uit Italië, uit de streek Veneto. De manier waarop deze wijn gemaakt wordt maakt hem zo uniek. De productiemethode is net even anders dan andere wijnen, kost meer tijd en meer druiven. De wijnen bevatten een hoger alcoholpercentage dan bijvoorbeeld de Biologische rode wijn, en zijn sterker van smaak. De prijzen tussen verschillende soorten kunnen wisselen, maar de kwaliteit is onveranderd hoog. Ben je benieuwd naar de voortreffelijke Amarone rode wijn? Bestel online of kom langs om te proeven.

 

Het drogen van de druiven van de Amarone rode wijn

De Amarone rode wijn wordt gezien als de beste wijn uit de omgeving Verona en is een van de belangrijkste Italiaanse wijnen. Hij dankt zijn naam aan het Italiaanse woord amaro, wat vertaald wordt naar bitter. Hiermee wilden zij aangeven dat de wijn niet zoet is. Voor de wijn wordt geen enkele beschadigde druif gebruikt, met handmatige selectie. De druiven worden meestal zo rond de eerste twee weken van oktober geoogst. De geselecteerde druiven worden gemiddeld minstens 120 dagen in zogenaamde fruttai gedroogd. Tijdens dit proces wordt het vochtgehalte van de druif flink verkleind, waarmee ze zo’n 30% tot 40% van hun volume verliezen. Dit resulteert in extra geconcentreerde druiven, met een hoog suikergehalte. Door middel van regelmatige strenge controles wordt voorkomen dat er schimmel op de druiven ontstaat tijdens het droogproces. In sommige gevallen wordt nog altijd gewerkt met houten rekken, waarmee een hogere kwaliteit behaald wordt. Andere producenten gebruiken de manden die tijdens de pluk worden gebruikt, zodat het contact met de druiven geminimaliseerd wordt. Tegenwoordig wordt ook gewerkt met ruimtes waar luchtvochtigheid en temperatuur goed bewaakt kan worden.

 

De productie van de Amarone rode wijn

Pas in de winter, rond januari, begint het persen van de druiven. Het fermenteren is een zeer langzaam proces, omdat er gewerkt wordt in lage omgevingstemperaturen. Dit proces wordt net zo lang doorgezet, tot er een minimaal alcoholpercentage van 15% is gerealiseerd. Wettelijk gezien ligt het minimale alcoholpercentage van Amarone wijn op 14%, maar het fermentatieproces wordt pas gestopt vanaf 15%. Wanneer dit bereikt is wordt de wijn in Franse of Sloveens eikenhouten vaten gerijpt. Deze rijping duurt minstens drie jaar, waarna de wijn gebotteld wordt. Maar dan is de wijn nog niet klaar voor de verkoop. Wanneer de wijn gebotteld is worden de flessen namelijk nog minstens een jaar bewaard. Ze worden hierbij horizontaal in een wijnkelder gelegd. Om echte topkwaliteit te behalen moet de Amarone wijn nog zo’n 15 tot 20 jaar rijpen in de fles. Dit resulteert in een full body, fel rode wijn.

 

Verschillende soorten Amarone rode wijn

Net als de Bourgogne rode wijn, zijn ook binnen de Amarone wijnen verschillende varianten beschikbaar. Het type wijnsoort wordt beïnvloed door talloze factoren, zoals de locatie, de druivenblend, temperaturen en de soorten eikenhouten vaten die gebruikt worden. Uiteraard is de wijnsoort ook afhankelijk van invloeden op het fermentatie-, rijpings- en drogingsproces. Zo is elke wijn uniek. Het hoogst haalbare keurmerk voor Italiaanse wijnen is de DOCG. Om dit keurmerk te krijgen moet je aan strenge voorwaarden voldoen. Van het planten van de druivenbomen tot de productie van de druiven vindt een strenge keuring plaats. Sinds 2009 valt Amarone rode wijn onder dit keurmerk. Hierin zijn drie typen te onderscheiden.

  • De Amarone: rijping van minstens twee jaar
  • De Amarone riserva: rijping van minstens vier jaar
  • De Amarone recioto: Zoet en soms mousserend door aanpassing in het gistingsproces

 

Hoe serveer je een Amarone rode wijn?

De Amarone rode wijn heeft een medium tot hoge zuurgraad, wat in balans gebracht wordt door de alcohol. Daarom heeft alcoholvrije rode wijn een zoetere smaak, wat afkomstig is van de druiven. Het hoge alcoholpercentage balanceert feitelijk de smaken. Dit resulteert in fantastische aroma’s en een complexe smaakbeleving. Een Amarone rode wijn kan het beste net onder kamertemperatuur geserveerd worden.             Voor een perfecte smaakbeleving moet je hem drinken uit een groot, ballonvorming kristalglas. Hij is zeer geschikt voor de herfst- en wintermaanden, in combinatie met rijke maaltijden. Voorheen was de Amarone wijn populair bij het maken van stoofpotjes. Inmiddels is de wijn flink in prijs gestegen en komt hij  meer tot zijn recht in combinatie met een goede maaltijd. Zo past hij perfect bij een stevige hertenbiefstuk of een goed gerijpt kaasplankje. Ben jij benieuwd naar deze superieure Italiaanse smaakbom? Bestel hem bij Ben’s favourites nog voor 14.00 uur en je hebt hem de volgende dag in huis. De bezorging kost je niks bij een bestelling vanaf €70.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis