Menu
0

Biologische rode wijn

De stijging in populariteit van biologische rode wijn

Biologische rode wijn wordt geproduceerd op een manier dat beter is voor het milieu. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en de vraag naar duurzame producten stijgt. Dit geldt niet alleen voor voedingsmiddelen of gebruiksvoorwerpen, maar ook de populariteit van biologische wijn groeit inmiddels sterk. De druiven worden hierbij op een natuurlijke wijze geproduceerd, zonder kunstmatige hulpmiddelen. De druiventeelt is schoon en duurzaam, met vaak hogere kwaliteit als gevolg. Met minder sulfiet, geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen is het een stuk beter voor het milieu. Bij Ben’s favourites Wine & More ben je welkom om de biologische rode wijn te vergelijken met bijvoorbeeld de Bourgogne rode wijn. Neem deel aan een workshop wijnproeven en kom erachter wat jouw smaak is.

 

Hoe wordt biologische rode wijn geteeld?

Net als bij de Amarone rode wijn, is ook de teelt van biologische wijn een speciaal proces. Het is niet hetzelfde als de productie van reguliere wijnen. Op de eerste plaats wordt er bij biologische wijnteelt geen gebruik gemaakt van kunstmest. De bemesting vindt uitsluitend plaats met organische meststoffen, bestaande uit bijvoorbeeld groenbemesting, compost of mineralen. Dit resulteert in gezonde druiven, die bestendig zijn tegen ziekten en maximale mineralen en oligo-elementen bevatten.

Wanneer er onkruid tussen de wijnbomen ontstaat, wordt dit niet bestreden met chemische middelen. Op handmatige en mechanische wijzen, zoals ploegen of wieden, worden deze verwijderd. In principe wordt er preventief gewerkt, met een zo gezond mogelijke druif. Wanneer er toch ziektes optreden, worden deze bestreden met natuurlijke middelen.

Elke wijnsoort is gemaakt van druivensap, wat wijn in het algemeen een natuurproduct maakt. De biologische variant is echter een stuk milieuvriendelijker dan de reguliere. De organische mest zorgt bovendien voor sterkere druiven, die beter bestand zijn tegen ziektes.

 

De wettelijke eisen aan een biologische rode wijn

Wijn mag je niet zomaar biologisch noemen, net als producten uit bijvoorbeeld de veehouderij. Tot 2011 werd er gesproken over wijn gemaakt van biologische druiven, maar in 2012 is de biologische wijn geboren. Aan dit keurmerk zitten strenge eisen, die door de Europese Unie wettelijk zijn opgesteld. Aan de hand van deze voorwaarden wordt bepaald wanneer een product biologisch genoemd mag worden. Hierbij ligt de eerste focus altijd op het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Bij de wijnproductie worden tevens eisen gelegd op het gebruik van conserveermiddelen en technologische hulpmiddelen. Zo bevat een biologische rode wijn minder sulfiet dan de reguliere wijn. Sulfiet komt van nature voor in wijn, want het komt vrij tijdens de vergisting. Een wijn is dus nooit vrij van sulfiet. Echter, reguliere wijnen worden vaak aangevuld met extra sulfiet voor langere houdbaarheid. In biologische wijn is het sulfietgehalte altijd 30 tot 50 mg per liter lager dan in de reguliere wijn.

Zowel voor de oogst van de druiven, als voor het bottelen van de wijn wordt er gecontroleerd of het aan alle voorwaarden voldoet. Zo mag er bij de vinificatie, de overgang van sap naar wijn, geur-, kleur- of smaakstoffen worden toegevoegd. Het uitgangspunt is dat het alleen van biologisch geteelde druiven gemaakt mag zijn. In deze teelt wordt een gezond landbouwsysteem bevorderd en in stand gehouden. Hierbij speelt biodiversiteit, een biologische cyclus en een gezonde, actieve bodem een grote rol.

De kenmerken van biologische rode wijn

Net als bij alcoholvrije wijn, is men soms ook nog sceptisch over biologische wijn. Vaak wordt bij biologische producten gedacht aan authentieke en gezonde producten.  Er zijn verschillende soorten, maar ze hebben allemaal een gebalanceerde smaak. Balans is namelijk belangrijk bij het drinken van een glas wijn. Het gaat om de samenhang tussen alcohol, zuren en fruit. Het evenwicht tussen deze drie is bij biologische wijnen een belangrijk deel van de kwaliteit. Wijnen die niet biologisch zijn worden vaak geproduceerd op basis van snelle consumptie. Hierbij worden ze soms vroeger geoogst en wordt de gisting en rijping geforceerd. Ook wordt er gebruik gemaakt van aroma- en smaakverbeteraars. In de biologische wijnteelt is dit een groot taboe. De teelt is natuurlijk, en het handmatig plukken vindt pas bij volledige rijpheid plaats. Alleen gezonde, onbespoten druiven worden gebruikt, zonder enige vorm van chemische bestrijding. Ook het gisten is een natuurlijk proces, zonder hulpmiddelen. Dit alles maakt deze wijn kwalitatief en bijzonder. Door de natuurlijke rijpingsprocessen kan de wijn goed en lang bewaard worden.

 

Biologische rode wijn kopen

Biologische wijn kun je herkennen aan het keurmerk op de fles. Dit is vaak een groen logo, met een blaadje met sterretjes. Een fles krijgt dit logo niet zomaar, hij moet aan alle voorwaarden voldoen om als biologisch gekeurd te worden. Bij Ben’s favourites Wine & More ben je welkom om een kijkje te nemen in het assortiment, bestaande uit echte kwaliteitswijnen voor een vaste lage prijs. We delen graag al onze vak- en productkennis met je en adviseren je bij het vinden van de perfecte wijn voor jou. Weet je precies wat je zoekt? Bestal dan direct online, want bestellingen die voor 14.00 uur geplaatst zijn worden de volgende dag al bezorgd. De bezorging is tevens gratis bij bestellingen vanaf €70.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €70,00 en de verzending is gratis